Nová gruzínská vláda chce obnovit územní celistvost země

Tbilisi - Nová gruzínská vláda si stanovila dvě základní priority: obnovu územní celistvosti země a hospodářské oživení tváří v tvář globální finanční krizi. Jejího premiéra Grigola Mgaloblišviliho a obnovené složení kabinetu dnes schválil gruzínský parlament.

Gruzínský prezident Michail Saakašvili navrhl Mgaloblišviliho do čela vlády už v pondělí. Odvolání dosavadního ministerského předsedy Lada Gurdenidzeho zdůvodnil potřebou nové energie, kterou prý vláda po srpnové válce s Ruskem ve změněné konstelaci potřebuje. Zároveň slíbil blíže neupřesněné reformy. Podle pozorovatelů je to jasný pokus umlčet domácí kritiku po zdrcující porážce v pětidenním vojenském konfliktu s Ruskem.

V nové vládě jsou čtyři noví lidé, hlavní funkce si ale udrželi dosavadní ministři. Ministrem kultury se stal Grigol Vašadze, ministrem spravedlnosti a prokuratury Zurab Adeišvili, ministrem ochrany životního prostředí Georgij Chačidze a ministrem pro záležitosti uprchlíků Koba Subeliani.

Nový premiér Mgaloblišvili se narodil v roce 1973 v Tbilisi. Absolvoval univerzitu v Tbilisi, pak studoval v Římě na vysoké škole NATO a v roce 2003 ukončil studia na diplomatické fakultě univerzity v Oxfordu. Poslední čtyři roky byl velvyslancem Gruzie v Turecku. Hovoří gruzínsky, rusky, turecky, anglicky a německy, je ženatý a má dvě děti.

Vydáno pod