Bolívijci vyhnali ze země americké protidrogové úředníky

La Paz- Bolívie zakázala další působení americké Agentury pro potírání narkotik na svém území. Podle prezidenta Eva Moralese se její agenti podíleli na protivládních aktivitách. Spojené státy to odmítají. Washington zařadil Bolívii na seznam zemí, které nedodržují závazky při omezování produkce drog. Morales výrobu kokainu zakazuje, ale pěstování koky k legálním účelům povolil tisícům farmářů.

Prezident Morales obviňuje americkou Agenturu pro potírání narkotik (DEA), že se v Bolívii zapojila do protivládních protestů v separatistických provinciích ve snaze oslabit ústřední levicovou vládu.

„Někteří agenti DEA prováděli politickou špionáž, financovali kriminální skupiny, aby mohly jednat proti úřadům, dokonce proti prezidentovi,“ prohlásil Morales. Zástupci USA však tato obvinění odmítli.

Nové ochlazení vztahů mezi Bolívií a Spojenými státy přišlo poté, co bolivijské úřady v září vypověděly amerického velvyslance. Washington na to odpověděl stejným krokem. Jen o několik dnů později USA zařadily Bolívii na černou listinu zemí, které loni nedodržely své závazky při omezování produkce drog. Na tomto seznamu se objevily také Venezuela a Barma.