Zambii povede „staronový“ prezident Banda, opozice výsledky napadne u soudu

Lusaka - Vítězem zambijských prezidentských voleb se podle ústřední volební komise stal úřadující prezident Rupiah Banda. Nad opozičním kandidátem Michaelem Satou zvítězil Banda těsným rozdílem, 40:38 procentům. Satova strana již před sečtením všech hlasů oznámila, že výsledky považuje za zmanipulované a neuznává je. O přepočítání hlasů hodlá požádat soud.

Předseda hlavní opoziční strany, Vlastenecké fronty, poukazuje na to, že počet hlasů, které mu voliči odevzdali, se neshoduje s výsledky, součet hlasů pro Bandu prý převyšuje počet registrovaných voličů. Vládnoucí strana Hnutí za pluralitní demokracii (MMD) přesto uvedla, že její kandidát bude ještě dnes v Lusace inaugurován na prezidenta. Zahraniční pozorovatelé zaznamenali několik nesrovnalostí, neoznačili však volby za zmanipulované.

Nový zambijský prezident nahradí Levyho Mwanawasu, který zemřel v srpnu na následky mrtvice. Banda za Mwanawasovy vlády působil jako viceprezident a slíbil, že bude pokračovat ve stopách zesnulého prezidenta. Ten se zasloužil o hospodářská opatření, která umožnila zemi průměrný pětiprocentní růst ročně a pokles inflace ze 200 procent z počátku 90. let na dnešních 14 procent. MMD je považováno za prozápadní stranu, Vlastenecká fronta kolem sebe sdružuje spíše chudší vrstvy obyvatel. Zambie je považována za jednu z nejstabilnějších zemí v regionu, pro Západ je Zambie atraktivní především jako bohaté naleziště surovin, zejména mědi.

V zambijském hlavním městě, kde má nespokojený Sata širokou podporu, dnes panovalo značné napětí. Armáda a policie jsou v pohotovosti, ve snaze předejít případným volebním násilnostem. Vedení bezpečnostních složek země se ale nepokojů neobává.