Půl roku po ničivém cyklonu Nargis se Barma pomalu vzpamatovává

Rangún - Přesně před půl rokem, 2. května, udeřil na deltu řeky Iravádí v Barmě ničivý cyklon Nargis. Dva a půl milionu lidí vyvázlo jen s holým životem, 138 tisíc zahynulo. Barmská vojenská vláda sklízela kritiku za neochotu přijmout zahraniční pomoc. Půl roku poté se oblast pomalu vzpamatovává, ale bez cizí pomoci by zůstala mrtvou zemí.

Čtyřmetrová vodní stěna smetla v deltě řeky Iravádí rybářské vesnice a rýžová pole. Živel zdevastoval 200 kilometrů široké pásmo hluboko do vnitrozemí. Po šesti měsících už sice obyvatelé postupně obnovili přístřeší, mnoho rýžových polí ale zůstává neosázených. Zatopily je totiž vydatné monzunové deště, které trvaly čtyři měsíce. Místní jsou tak dál závislí na humanitární pomoci. „Dneska už nemůžeme ani lovit ryby, protože jsme při cyklonu přišli o loď a sítě. Přežíváme na přídělech od organizací. Nemáme žádnou práci, život je těžký," stěžuje si Mar Mar Aye, která žije v jedné z mnoha postižených vesnic.   

Odhaduje se, že potravinová pomoc, pitná voda, čističky, moskytiéry a celty dorazily ve větší či menší míře k polovině ze 2,5 milionu lidí zasažených cyklonem. Humanitární pomoc ale musí být jen dočasná - prioritou je obnovit soběstačnost obyvatel: „Uzavíráme fázi, při níž jsme rozdávali nezbytně nutné materiální potřeby: nepromokavé celty, potřeby ke stavbě přístřeší. Teď začínáme plánovat dlouhodobou záchrannou operaci, tedy to, jak lidem pomoci, aby se zase postavili na vlastní nohy," vysvětluje koordinátorka Červeného kříže Liz Hughesová.

Hlavní koordinační skupinou, které junta dovolila v zasažených oblastech pomáhat, je tzv. Tripartita - tvoří ji OSN, Barma a sousední státy. Mezinárodní dárcovská konference slíbila na obnovu delty Iravádí 484 miliony dolarů. Z nich ale půl roku po katastrofě dorazila jen polovina.

Cyklon Nargis se přehnal přes deltu řeky Iravádí a přes Rangún 2. a 3. května. Připravil o život nejméně 84 tisíc lidí, další se dosud pohřešují. Přírodní živel také zničil na 600 tisíc hektarů zemědělské půdy a podle odhadů OSN se v jejím důsledku sníží očekávaný HDP Barmy v letošním roce o 2,7 procenta.

Lidé čekají na humanitární pomoc
Zdroj: ČT24