O víkendu postihly Francii záplavy i železniční kolaps

Paříž - Vysoké škody způsobily lokální záplavy v okolí řeky Loiry ve Francii. Špatné počasí má navíc pokračovat a místní lidé se obávají dalších povodní. Postiženo bylo například město Rive-de-Gier, kde voda v některých ulicích vystoupala až do výšky dvou metrů a zatopila sklepy, auta i obchody. Obyvatelé čtrnáctitisícového města v departmánu Loire mají za sebou noc hrůzy.

„Nikdo nás nevaroval, to byl největší problém. Oficiální varovná zpráva přišla až ve dvě hodiny ráno a my jsme přitom byli zatopení už od půl dvanácté v noci,“ stěžuje si starosta Jean-Pierre Charvin. Z města museli evakuovat asi 200 lidí. Od rozednění hasiči, policisté i dobrovolníci čerpali vodu a odklízeli bahno. Navíc kvůli zvednuté hladině Loiry upouštějí přehrady vodu a hrozí další záplavy.

Vandal s pistolí zastavil na šest hodin vlaky

A záplavy postihly i pařížská nádraží. Tam se ale místo vody nahrnuly tisíce rozhořčených cestujících, kteří se v noci nedočkali vlaku. Chaos podle všeho způsobil neznámý vandal, který nedaleko Paříže z pistole střílel na elektrické vedení. „Nikdo nám neposkytl informace, o všechno se staráme sami. A je tady žena, která brzo bude rodit,“ popisovala komplikovanou situaci na nádražích jedna z cestujících.

Mezera v jízdních řádech byla delší než šest hodin, cestující ale hledali u železnic pomoc marně. Mnozí si stěžovali, že zůstali bez jídla a vody. Zmatek na pařížských nádražích byl posledním ze série incidentů v příměstské rychlodopravě. Železnice kvůli častým poruchám a zpoždění čelí ostré kritice.