Pro McCainovy šance může hrát klíčovou roli postoj Kubánců na Floridě

Miami - Florida, tradiční bašta republikánských voličů díky početné kubánské menšině, může mít zásadní význam pro šance Johna McCaina v úterních prezidentských volbách. Na milion Hispánců ještě zdaleka není rozhodnuto. Kubánci na Floridě tradičně volí právě republikány kvůli tvrdému postoji vůči režimu na Kubě. Vzhledem k odlišným zkušenostem dvou generací však McCain nemá zdaleka nic jisté.

John McCain musí na Floridě vyhrát, jinak nebude mít proti stále posilujícím preferencím svého soupeře moc šancí. Podle předvolebních průzkumů jsou síly na Floridě vyrovnané, rozhodnout mohou právě Kubánci. „Starší generace Kubánců bude pravděpodobně volit McCaina. U mladých je situace jiná, neboť oni již nepoznali na vlastní kůži Castrův režim,“ tvrdí Dario Moreno z Florida International University.

Mladá generace Kubánců v Miami vidí v Baracku Obamovi novou naději. Rodiny jsou proto ve volebních preferencích často rozdělené. „Myslím, že Obama otevře dveře na Kubu rychleji. Doufám, že zruší embargo, jsem jeden z těch , kteří by se na Kubu chtěli vrátit,“ tvrdí Emilio Valdes, jeden z příznivců McCaina.

Volby na Floridě i v ostatních částech USA může přesto rozhodnout finanční problém - Život se v průběhu 20. století na Floridě radikálně změnil. Díky rostoucí ekonomice si miliony důchodců koupilo dům. V současnosti však nejsou schopni splácet drahé hypotéky a tak dochází k stále častějšímu zabavování domů. Špatná ekonomická situace Johnu McCainovi, který na Floridu spoléhá, nijak výrazně nenahrává. Jeho protivník navíc začal usilovat o větší podporu právě v jihovýchodním cípu USA.