Obamův náskok se podle nové ankety snížil, je ale dále výrazný

New York - Náskok demokratického kandidáta Baracka Obamy před jeho republikánským rivalem Johnem McCainem ve volebních preferencích se krátce před prezidentskými volbami snížil z deseti na osm procentních bodů. Informace dnes poskytla agentura Reuters s odvoláním na výsledky průzkumu pořádaném médii Wall Street Journal a NBC News.

Víkendová anketa ukázala, že pro Obamu hodlá v úterý hlasovat 51 procent voličů, zatímco pro McCaina 43 procent. Oproti průzkumu Wall Street Journal/NBC News z minulého týdne se jedná o snížení Obamova náskoku o dva procentní body. U nové ankety připouštějí její autoři možnou chybu ve výši 3,1 procentního bodu oběma směry.

O předvolebním víkendu oba hlavní kandidáti objížděli shromáždění ve státech, které ve volbách sehrají významnou roli. Například Obama v pátek večer uspořádal shromáždění v Indianě, což je po více než čtyři desetiletí republikánský stát. McCain voliče v pátek přesvědčoval v Ohiu.

Žádný republikán se do Bílého domu nedostal, aniž by si nepřipsal vítězství v tomto lidnatém státě. V neděli měl Ohio na programu také Obama, zatímco McCain si rezervoval čas pro voliče v Pensylvánii. Před čtyřmi lety zde vyhráli demokraté. Analytici se shodují na tom, že pokud se má Obama stát prezidentem, musí vítězství z roku 2004 v Pensylvánii zopakovat.

Oba kandidáti již dnes vzbuzují zájem karikaturistů. Zatímco Obama je pro kreslíře zajímavý svýma výraznýma ušima, na McCainovi zdůrazňují především jeho věk. Zajímá je i relativně nízký věk republikánské viceprezidentské kandidátky Sarah Palinové oproti McCainovi.

„Politická karikatura je negativní forma umění - když je někdo zraněný, ještě si do něj kopnete,“ říká o parodických kresbách Mike Lucknowich z Atlanta Journal Constitution.