Konvoj OSN ve východním Kongu veze pomoc přes území povstalců

Kibati (Kongo) - Konžská armáda i povstalci slíbili zástupcům OSN ve východním Kongu bezpečný průjezd pro konvoj Spojených národů, který dnes s nákladem léků a tablet pro čištění vody vyjel z města Gomy. Jeho cílem je Rutshuru, kde funguje jediná nemocnice v oblasti. Jde o první humanitární zásilku do oblasti za bojovou linií od srpna, kdy v regionu propukly nové boje. Podle Francie musí mezinárodní společenství misi v Demokratické republice Kongo posílit.

Šéfka úřadu OSN pro koordinaci humanitární pomoci v Kongu Gloria Fernandezová zdůraznila, že konvoj neveze potraviny, ačkoliv těch mají uprchlíci v oblasti rovněž velký nedostatek. Jde o jakýsi průzkumný transport pomoci, po němž by měly v příštích dnech následovat další.

Jak dnes uvedla agentura Reuters, konvoj narazil na téměř prázdné uprchlické tábory. Lidé odtud nejspíše uprchli ze strachu z násilných útoků rebelů či vojáků konžské armády, anebo jimi byli vyhnáni. Podle zástupců OSN se pravděpodobně skrývají v okolních lesích.

Povstalecké oddíly Laurenta Nkundy obnovily koncem srpna boje a minulý týden se jim podařilo dostat až ke správnímu středisku provincie Severní Kivu Gomě, v jejímž okolí jsou teď rozmístěné. Mezi nimi a vládou v Kinshase nyní panuje křehké příměří, které ve středu jednostranně vyhlásili povstalci. Ti v současnosti umožnili rolníkům, aby do Gomy přivezli zásoby zelí, cibule a špenátu.

Boje na hranicích Konga a Rwandy ospravedlňuje Nkunda tím, že ochraňuje příslušníky kmene Tutsi před rwandskými členy kmene Hutu, kteří okupují pralesy ve východním Kongu. Konžská vláda obviňuje Rwandu, že Nkundu a jeho rebely podporuje. To Rwanda popírá, nicméně do Konga v posledních letech dvakrát podnikla invazi. Loni se obě země dohodly na ukončení střetů.

Do Kibati by měla dorazit pomoc v úterý. Z Kibati pak bude směřovat do Rutshuru, jež leží necelých 90 kilometrů severně od Gomy. Náklad léků a tablet pro čištění vody je určen pro tamní nemocnici, která jako jediná v celé oblasti slouží statisícům obyvatel. Tamní kliniky vyrabovali a zcela zničili vojáci ustupujících armádních jednotek. 

Konžská vláda obviňuje povstalce Nkundy z válečných zločinů. Organizace Human Rights Watch disponuje důkazy, že hromadné popravy, mučení a znásilňování se dopouštěli pod Nkundovým velením už vzbouřenečtí vojáci v letech 2002 až 2004. Stejných zločinů se ale dopouštějí i vládní síly - zločinů proti lidskosti i rabování.

OSN v Kongu rozmístila 17 tisíc vojáků, ale pouze 6000 jich operuje ve východní části země. „V nejnebezpečnější oblasti je jen 800 vojáků, kteří navíc nemohou ani střílet. Potřebujeme tu úplně jiné jednotky. Takové, které dokážou obyvatele opravdu chránit,“ prohlásil francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner.

Na rwandsko-konžské hranici teď panuje příměří, které povstalci jednostranně vyhlásili ve středu. Situace ale zůstává velmi napjatá. Další řešení konfliktu, který s přestávkami probíhá už od roku 1998, by měli hledat politici na regionálním summitu v Nairobi tento týden.