Záplavy ve Vietnamu si vyžádaly 65 obětí na životech

Hanoj - Už 65 obětí na životech si v severním a středním Vietnamu vyžádaly záplavy způsobené mohutnými lijáky. Úřady dnes varovaly před možným šířením nemocí, jako jsou cholera nebo horečka dengue. V postižených oblastech byly uvedeny do pohotovosti všechny nemocnice, aby zvládly případný nápor nemocných. Meteorologové navíc předpovídají další, i když slabší lijáky, záplavy i možné sesuvy půdy, a to především v hornatých oblastech provincií Thanh Hoa a Nghe An.

Nejhorší záplavy za téměř čtvrt století postihly i hlavní město Hanoj, kde zahynulo 18 lidí. V centru i na okrajích metropole zůstává pod metr vysokou vodou mnoho ulic a úřady na dnešek zrušily školní výuku. Od pátku spadlo v Hanoji půl metru srážek, které zcela ochromily dopravu.

Podle hanojského starosty potrvá nejméně čtyři dny, než se podaří vodu z města svést do Rudé řeky. Práce se prodlouží, pokud deště neustanou. Sesuvy půdy v provincii Thua Thien-Hué přerušily na několika úsecích dálnici vedoucí severojižním směrem.

Vláda povolala armádu, aby opravila náspy v severních provinciích a pomohla evakuovat obyvatele z oblastí ohrožených sesuvy a novými záplavami. V ohrožení jsou tisíce lidí kvůli hrázi, která se protrhla v provincii Ninh Binh.

Vodní živel ve středním a severním Vietnamu zatopil nejméně 100 tisíc obydlí a také na 240 tisíc hektarů rýžových a zeleninových polí. Poškodil také na 170 kilometrů venkovských cest.

Záplavy naštěstí nepostihly hlavní zemědělskou oblast, která zahrnuje centrální vysočinu s kávovníkovými plantážemi a rýžoviště v deltě řeky Mekong. Nicméně deště způsobily minulý týden přerušení sklizně kávy.

Vydáno pod