Na Tchaj-wan přiletěl nejvyšší čínský představitel za posledních 60 let

Tchaj-pej - Na historickou pětidenní návštěvu Tchaj-wanu dnes přicestoval šéf čínského Úřadu pro záležitosti Tchaj-wanu. Čchen Jün-lin je nejvyšším čínským představitelem, který na ostrov přicestoval od jeho oddělení od pevninské Číny v roce 1949. Návštěva je výsledkem politiky nového tchajwanského prezidenta Ma Jing-ťioua, který od svého květnového nástupu do úřadu usiluje o zlepšení hospodářských a politických vztahů přes Tchajwanskou úžinu.

Čchen má na Tchaj-wanu naplánována ekonomická jednání a mimo jiné by měl podepsat smlouvu o pravidelném leteckém spojení mezi Čínou a Tchaj-wanem. Citlivé politické otázky ale podle jeho slov zůstanou při rozhovorech stranou. Ma nicméně slíbil, že při svém čtvrtečním setkání s Čchenem vyzve Peking k odstranění raket, které na ostrov míří.

Kontinentální Čína považuje odštěpenecký Tchaj-wan nadále za svou součást a hrozí použitím síly v případě jakýchkoli pokusů o vyhlášení samostatnosti ostrova. Největší tchajwanské opoziční uskupení Demokratická pokroková strana (DPP) obviňuje Peking, že si prostřednictvím obchodních dohod chce získat podporu pro znovusjednocení ostrova s pevninskou Čínou. DPP, která prosazuje nezávislost ostrova a v době svého vládnutí v letech 2000 až 2008 s Pekingem nejednala, plánuje protestní akce. Na tři dny hodlá opozice obsadit prostor před parlamentní budovou v Tchaj-peji. Čchenův pobyt proto provázejí přísná bezpečnostní opatření.

Příznivci DPP již 20. října napadli a srazili k zemi Čchenova zástupce Čang Ming-čchinga při jeho neoficiální návštěvě jihotchajwanského města Tchaj-nan. Viceprezident Asociace pro vztahy přes Tchajwanskou úžinu utrpěl drobná poranění a z ostrova odcestoval o dva dny dříve. Skupina usilující o nezávislost ostrova Taiwan Society North nabídla jako odměnu finanční hotovost demonstrantům, kteří se do Čchena trefí vejcem. 

Před příjezdem Čchena do hotelu policie rozprášila malou skupinku demonstrantů, kteří ze sedmého patra hotelové budovy rozvinuli transparent s nápisem Pryč s banditou Čchen Jün-linem. Na jiném místě na čínského představitele čekal hlouček lidí, kteří s tchajwanskými vlajkami a vlajkami s nápisem Svobodný Tibet v rukou odsuzovali Čínu za potlačování tibetských snah o větší autonomii. Také oni byli rozehnáni policií. Ulicemi Tchaj-peje dnes rovněž projížděla kolona asi dvou desítek taxikářů, kteří troubili klaksony a z reproduktorů pouštěli protičínská hesla.

Obsahem jednání čínských a tchajwanských činitelů v následujících dnech by měla být i bezpečnost potravin v souvislosti s čínským skandálem s melaminem, hledání způsobů překonání globální ekonomické krize či rozšíření poštovního spojení a lodní nákladní dopravy mezi Tchaj-wanem a kontinentální Čínou.