Gašparovič k slovenskému fotbalovému zápasu: Chápu zásah policie

Bratislava - Slovenští představitelé dnes obhajovali zásah policie proti výtržnostem slovenských a maďarských fanoušků při sobotním fotbalovém zápase Dunajské Stredy a Slovanu Bratislava. Při potyčkách se zranily desítky lidí, sedm jich skončilo v nemocnici. Postup policie vyvolal protesty v Maďarsku, prý zásah nebyl adekvátní, a proto by se měl prošetřit.

„Považuji za nemorální, když velká část extrémně orientovaných fanoušků vnímá sportovní stadion jako místo a fotbalový zápas jako prostředek na ventilovaní historických a politických křivd. Takoví lidé nemají na stadionech místo, a proto chápu postup policie,“ zareagoval dnes na sobotní šarvátky fotbalových fanoušků slovenský prezident Ivan Gašparovič.

Stejný názor sdílí i slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák. Zásah byl podle něj adekvátní: „Policie zasáhla proti výtržníkům obou táborů.“ I když podle Kaliňáka není povinností policie dohlížet na bezpečnost během fotbalových zápasů, přesto se na toto rizikové utkání strážci zákona připravovali, a to jak na Slovensku, tak v Maďarsku. Policie totiž chtěla zabránit případným škodám a tragédiím.

„Zákrok policie hodnotím jako opodstatněný, adekvátní situaci a v souladu se zákonem,“ řekl dnes novinářům policejní prezident Ján Packa. Policisty podle něj napadli fanoušci na tribuně vyhrazené pro fanoušky fotbalového klubu Dunajské Stredy.

Gašparovič dnes zároveň zapochyboval, že někteří radikální fanoušci přijeli na Slovensko jen kvůli fotbalu. O jejich úmyslech vyvolat konflikt svědčily prý i věci, které jim policie zabavila. „Věřte, že to nebyly podpisové karty hráčů,“ uvedl ministr Kaliňák. Policie ještě před začátkem zápasu údajně zadržela dřevěné a kovové tyče, nože a mačety.

Maďarský premiér doufá, že zásah nebyl namířen proti Maďarům

Slovenského prezidenta rovněž znepokojilo, že se celý incident zpolitizoval, což podle něj negativně ovlivnilo slovensko-maďarské vztahy. Ty chce řešit i rozhovory s maďarskými politickými špičkami.

Fotbalový incident totiž vyvolal protestní demonstraci před slovenským velvyslanectvím v Budapešti. O víkendu se na akci sešlo asi 150 lidí. Demonstranti spálili slovenskou vlajku na protest proti policejnímu zásahu. 

Dnes se protesty opakovaly. Demonstrace se účastnilo přes 400 lidí, ačkoliv organizátoři počítali až s tisícovou účastí. Slovenská ambasáda byla ale obklíčená policisty, demonstranti se nemohli k budově vůbec dostat. Podle zpravodajky ČT Olgy Bakové šlo  proto o poměrně klidnou demonstraci.

Maďarský premiér Ferenc Gyurcsány doufá, že zápas a tvrdý útok policie nebyl namířený výhradně proti maďarským fanouškům a vyzval slovenskou vládou, aby předložila důkazy, že šlo skutečně jen o zásah proti fotbalovým chuligánům.  

Dunajská Streda - Slovan Bratislava - 0:4

Při sobotním utkání mezi Dunajskou Stredou a Slovanem Bratislava skončilo v nemocnici sedm lidí se zraněními, která utrpěli v důsledku výtržnosti fotbalových fanoušků. Šarvátky vypukly už před zápasem, když policie na stadion doprovázela asi tisícovku fanoušků Slovanu. Policejní zásah vyprovokovali až později domácí fanoušci, když na stadionu začali házet kameny nebo zápalné lahve.

Vydáno pod