Poslední den předvolebního boje v USA zastínila smrt Obamovy babičky

Washington - Do nerozhodnutých amerických států dnes v poslední den volební kampaně vyrazili oba hlavní kandidáti na úřad amerického prezidenta. John McCain je na cestě po sedmi státech od Floridy po Arizonu, Barack Obama se soustředí na čtyři státy, kde je podle průzkumů rozdíl mezi oběma soupeři nejmenší. Právě nerozhodnuté státy totiž budou pro výsledky hlasování klíčové, jako tomu bylo i v posledních dvou prezidentských volbách. Letos se navíc čeká rekordní volební účast.

Poslední zastávkou je dnes pro Obamu jeho domovský stát Illinois, kde bude čekat na výsledek voleb, pro McCaina jeho domovská Arizona. Dnešek je pro oba kandidáty posledním dnem 21 měsíců dlouhé předvolební kampaně, která stála podle odhadů agentury AP kolem dvou miliard dolarů (38,3 miliardy Kč).

Obama dnes oznámil úmrtí své babičky Madelyn

Poslední den volební kampaně zastínila smutná událost v rodině Baracka Obamy. Demokratický kandidát dnes se svou sestrou ve společném prohlášení oznámil, že jeho havajská babička Madelyn Dunhamová, kvůli jejíž nemoci přerušil před několika dny volební kampaň, zemřela na rakovinu. „Byla to žena s výjimečnou vitalitou, silou a pokorou,“ uvádí se mimo jiné v prohlášení. Dunhamová Obamu vychovávala od jeho deseti let a podle jeho slov ho naučila odpovědnosti, samostatnosti a pracovitosti.

Amerika se bojí volebních problémů z minulých let

Americkou noční můrou posledních let jsou ale volební problémy. Pětitýdenní přepočítávání sporných lístků na Floridě v roce 2000 ukončil až soud, jehož rozhodnutí poslalo do Bílého domu George Bushe. V roce 2004 rozhodlo volby Ohio. V tradičních baštách demokratů nestihly hlasovat desetitisíce lidí, jinde v nich drtivě triumfoval republikán Bush. „Dokud nemáte přiznání, o podvodu mluvit nemůžete. Ale je dost nepřímých důkazů, že to bylo přinejmenším velmi podezřelé,“ říká politolog a odborník na volební podvody Justin Vaughn.

Řada Američanů proto využívá možnosti volit v předstihu - někdo se chce vyhnout úternímu náporu, někdo chce mít jistotu, že ho o hlas nikdo nepřipraví. Zájem o předčasné hlasování stoupá, posledně tak volila čtvrtina lidí, teď se čeká nejméně třetina, říká washingtonský zpravodaj ČT Michal Kubal. I tak ale volební den vzbuzuje obavy. K předpovědím rekordní účasti se přidávají komplikované hlasovací lístky. Někde hlasují až o 24 věcech najednou - od prezidenta až třeba po místní daně pro kasina.

I letošní volby už mají svůj skandál, tentokrát s registrací voličů. Statisíce přihlášek jsou neúplné nebo na smyšlená jména, na Floridě zaregistrovali jako voliče i Mickey Mouse.

USA zřejmě čeká rekordní volební účast

Letošní volební účast by mohla být nejvyšší od 60. let minulého století. Podle odhadů volebních štábů prezidentských kandidátů bude hlasovat kolem 130 milionů Američanů, Gallupův ústav odhaduje volební účast na 64 procent. V roce 1960 odvolilo 63,8 procenta lidí, v minulých volbách v roce 2004 se k urnám dostavilo 60,1 procenta voličů.

Klíčovou roli sehrají nerozhodnuté státy

Američtí voliči nevolí přímo kandidáty na prezidenta, ale takzvané volitele, kteří volbu prezidenta po celonárodním hlasování obstarají za ně. Volitelé tvoří sbor v celkovém počtu 538 lidí. K vítězství jednoho či druhého kandidáta je potřeba získat nadpoloviční většinu - 270 volitelských hlasů.

Při volbě prezidenta zřejmě sehrají klíčovou roli především nerozhodnuté státy, z nichž nejvíce volitelských hlasů mají Florida (27), Pensylvánie (21) a Ohio (20). Právě v Ohiu se rozhodly volby před čtyřmi lety (zvítězil zde George Bush). Žádný republikán se nedostal do Bílého domu, aniž by zvítězil v Ohiu. Sporné výsledky na Floridě zase rozhodly volby v roce 2000. Před čtyřmi lety zde poměrem 52:47 procentům zvítězil Bush. Významnou roli ve volbách sehraje i Colorado (9 volitelských hlasů), Indiana (11), Missouri (11), New Hampshire (4), Nové Mexiko (5), Nevada (5), Severní Karolína (15), Virginie (13) a Wisconsin (10).

Vítěze voleb mohou naznačit prognózy z prvních států

Již prognózy výsledků z některých východně položených amerických států, kde se volební místnosti zavřou mezi prvními, mohou naznačit, kdo se stane novým prezidentem USA. Mezi tyto státy patří Florida, Indiana, Ohio, Severní Karolína či Virginie. Volební místnosti se na většině území Floridy uzavřou ve středu v 1:00 našeho času, v Indianě o půlnoci, v Ohiu v 1:30, Severní Karolíně 1:30, ve Virginii v 1:00 a v Pensylvánii ve 2:00. První odhady by tedy mohly být známy již o úterní půlnoci našeho času.

Předvolební průzkumy ukazují, že Obama zřejmě vyhraje ve všech státech, v nichž i před čtyřmi lety vyhrál demokrat John Kerry, který nakonec podlehl svému republikánskému soupeři Georgi Bushovi. Obama má navíc velké šance zvítězit i ve dvou státech, v nichž před čtyřmi lety zvítězil Bush - tedy v Iowě a v Novém Mexiku. Nejkritičtějším státem je podle analytiků Ohio, podobně důležitá je i Florida.

  • Babička Baracka Obamy Madelyn Dunhamová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/479/47884.jpg
  • Volby v USA autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/504/50346.jpg
  • Volby v USA autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/504/50345.jpg
  • Volby v USA autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/504/50343.jpg
  • Volby v USA autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/504/50341.jpg
  • Obama a McCain autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/502/50171.jpg