V Plzni otevřeli muzeum interaktivní vědy

Plzeň - V Plzni dnes byly pro veřejnost zpřístupněny čtyři hlavní expozice science centra Techmania. Slavnostním zahájením provozu se završila teprve první etapa projektu. Regionální technické muzeum vzniklo v prostorách zrekonstruované výrobní haly v areálu bývalé Škodovky. Návštěvníci si zde mohou na vlastní kůži vyzkoušet nejrůznější fyzikální jevy a principy.

Hlavním smyslem science center po celém světě je zpřístupnění světa vědy a techniky laické veřejnosti a nalákání žáků základních a středních škol ke studiu technických oborů. Plzeňská Techmania není výjimkou. „Science centrum je pro každého a pro každou věkovou skupinu,“ sdělila projektová manažerka centra Monika Kovandová.

Srdcem Techmanie je expozice Edutorium, která přímo navazuje na fyziku základních a středních škol. V Edutoriu je zhruba šest desítek exponátů, na kterých si můžou návštěvníci ověřit nejrůznější fyzikální principy. „Exponáty jsou ze všech možných oblastí fyziky, je tady mechanika, optika nebo termika, exponáty jsou interaktivní, “ prozradil Jindřich Káža z Techmanie.

Budování muzea trvalo tři roky, náklady dosáhly téměř 136 milionů korun. Dalších půl miliardy potřebuje centrum na rekonstrukci zbývajících sedmi tisíc metrů čtverečních, vybudování planetária a dvou parkovišť. „Vznikne tak plocha o 30 tisících metrech čtverečních, která bude vytvářet jakousi městskou zónu. V ní bude možné smysluplně trávit volný čas,“ dodal ředitel centra Vlastimil Volák.

Ve světě vznikla první science centra v 70. letech minulého století, například v Kalifornii už jich mají dokonce 42, naopak v zemích bývalého východního bloku je plzeňské science centrum teprve páté v pořadí. 

Vydáno pod