Rusko slaví Den národní jednoty, policie zatýkala nacionalisty

Moskva - Několik stovek ruských nacionalistů dnes na nábřeží řeky Moskvy v centru ruské metropole demonstrovalo proti přistěhovalcům. Policie nicméně překazila jejich plánovaný pochod a víc než čtyři stovky nacionalistů zadržela. Naopak proti xenofobii chce dnes demonstrovat opoziční strana Jabloko. Na tzv. Den národní jednoty připravila desítky akcí také vládní strana Jednotné Rusko.

O povolení pořádat v Den národní jednoty „ruský pochod“ žádalo několik nacionalistických organizací, ale úřady schválily jen shromáždění na nábřeží řeky Moskvy, kde se pod dohledem policie sešlo podle odhadů nejvýše 1 500 lidí.

Několik výtržníku ale policie zatkla. „Prakticky všechny narušitele pořádku, kteří se pokoušeli o nezákonná shromáždění, milice zatkla,“ uvedl mluvčí moskevské policie Viktor Birjukov. Dohromady bylo na různých místech metropole zadrženo okolo 400 demonstrantů, kteří byli po výslechu opět propuštěni na svobodu. Nacionalisté prý vykřikovali hesla jako „Rusko Rusům“ a házeli po policistech dýmovnice.

Záminkou pro uspořádání nacionalistických demonstrací se stala vražda patnáctileté dívky v Moskvě, ke které se přiznal muž z Uzbekistánu. V Rusku zároveň roste kvůli finanční krizi nezaměstnanost a nacionalisté tvrdí, že nelegální přistěhovalci připravují ruské dělníky o práci.

Podle zpravodaje České televize v Rusku Josefa Pazderky je ale toto tvrzení nadnesené. Rusové totiž nemají zájem o manuální práci, kterou imigranti zastávají. „V Rusku je velice silný hlad a poptávka po lidech, kteří jsou ochotni manuálně pracovat, a nikdo z Rusů k tomu příliš chuti nemá,“ říká Pazderka.

Den národní jednoty

Patří mezi nejvýznamnější ruské svátky. Oficiálně má připomínat vyhnání Poláků z Kremlu v roce 1612. Především ale nahradil výročí komunistického převratu, který dříve Rusové slavili o tři dny později, 7. listopadu.

Proti přistěhovalcům už v sobotu demonstrovala mládežnická organizace vládnoucí strany Jednotné Rusko pod heslem „Naše peníze našim lidem“. Aktivisté z Mladé gardy požadovali od příštího roku uzavřít hranice před zahraničními dělníky. Vládní strana Jednotné Rusko dnes pořádá ve velkých městech i regionech desítky masových akcí. Úřady zmobilizovaly tisíce policistů, aby dohlížely na pořádek. 

Vydáno pod