Dva maďarští Romové zemřeli při nočním útoku

Budapešť – Dva lidé zemřeli při nočním útoku v maďarské vesnici Nagycsécs. Neznámí zločinci zastřelili brokovnicí třiačtyřicetiletého muže a jeho o tři roky mladší sestru, její manžel byl lehce zraněn. Předtím zapálili útočníci jejich dům. Protože mrtví byli Romové, spekuluje se o tom, že šlo o akci extremistických skupin. Spolupracovník České televize Gregor Martin Papucsek ovšem uvádí, že mohlo jít také o vyřizování účtů v romské komunitě. Policie prověřuje, zda motivem nebylo lichvářství.

Útočníci v noci hodili na dům ve vesnici Nagycsécs v chudém maďarském regionu tzv. molotovovy koktejly a potom stříleli brokovnicí na utíkající lidi. O život přišla jedna žena a její tělesně postižený bratr.

„Chtěl jsem vyjít ven, neměl jsem tušení, že mají zbraně. Chtěl jsem tam jít, právě jsem chtěl otevřít dveře, když jsem uslyšel další ránu a moje žena a bratr vedle mě padli k zemi,“ popisuje manžel zastřelené ženy Tibor Nagy celý incident. Jemu zachránilo život, že stál za stěnou. 

Místní Romové považují útok za všeobecné varování určené celé komunitě. Ministr spravedlnosti řekl, že případ bude vyšetřovat zvláštní komise. „Vytvořili jsme zvláštní vyšetřovací tým, abychom zjistili, co se přesně stalo, jestli jde o rasově motivovaný útok,“ uvedl dnes Tibor Draskovics, ministr spravedlnosti a vnitra. Úřady vypsaly odměnu milion forintů (přes 93 tisíc korun) za informace vedoucí k nalezení útočníků.

Spekulace, že se jednalo o rasově motivovaný čin ale vyvrátil starosta obce Ottó Gulyás: „Nebyl tady žádný náznak, nikdy. Ani u nás, ani v okolí, že by mohlo dojít k nějakému podobnému rasově nebo jinak motivovanému útoku.“

Nejednalo se o první útok na Romy v Maďarsku v poslední době. Zatím nikdo při nich ale nezemřel. Například v červnu se útočilo zápalnými bombami na tři romské domy v obci Patka západně od Budapešti, v červenci se terčem ostřelování staly tři romské domy v Galgagyorku, rovněž nedaleko Budapešti.

Vydáno pod