Šéf konžských rebelů hrozí útokem na hlavní město

Kinshasa - Konžská vláda dnes odmítla jednání o příměří s povstalci z východu země. Laurent Nku, velitel konžských rebelů, přitom pohrozil, že pokud s ním nebude vláda jednat, jeho jednotky zaútočí na hlavní město. V zemi rebelové bojují s vládou už od srpna, kdy vypukly boje údajně na ochranu východokonžského obyvatelstva před rwandskými Hutuy. Během konfliktu už ze svých domovů uprchlo podle odhadů čtvrt milionu lidí.

„Odmítnou-li vyjednávat, bude to znamenat, že jsou připraveni jedině bojovat. My bojovat budeme, protože se budeme bít za svobodu,“ řekl dnes Nkunda. A rebelové by prý mohli ohrozit i hlavní město republiky Kinshasu, a to v případě, že by prezident odmítl jednání.

Mluvčí povstalců Bertrand Bisimwa navíc obvinil Angolu a Zimbabwe, že mobilizují vlastní jednotky k boji v Kongu a že se snaží vyprovokovat podobný konflikt, jaký prožila tato oblast Afriky v letech 1998 až 2002. Bisimwa své tvrzení ale ničím nedokázal. Konžská vláda tvrdí, že Nkundovy jednotky podporuje sousední Rwanda, a požádala sousední Angolu o pomoc.

Nkundovy jednotky se během dneška střetly se znepřátelenými rebely mai-mai u východokonžského města Rutshuru. Uprostřed palby se ocitli i členové jednotek OSN. Mluvčí konžské vlády dnes prohlásil, že Kinshasa je připravena k dialogu, ale se všemi povstaleckými skupinami na konžském území, nikoliv pouze se samotným Nkundou.

Konflikt má kořeny ve rwandské genocidě z roku 1994, při níž bylo vyvražděno na půl milionu lidí. Následovala válka, v níž Angola a Zimbabwe bojovaly na straně Konga výměnou za to, že získaly těžební koncese v tamních dolech na diamanty a měď. Jejich protivníky byly Rwanda a Uganda.    

V okolí města Gomy, kde se nyní povstalci zastavili, opustilo domovy na 250 tisíc civilistů. Povstalci nyní ale dodržují jednostranně příměří a tvrdí, že se mají uprchlíci vrátit do svých domovů. Uprchlíkům se nedostává jídla a funguje jenom několik nemocnic. Organizace Lékaři bez hranic oznámila, že v uprchlických táborech zaznamenala 69 případů cholery. Denně prý přibývá pět až deset nemocných a v táboře Kibati citelně chybí pro uprchlíky jídlo.

Demokratická republika Kongo
Zdroj: ČT24