Švejnar: Kdyby byl McCain o 15 let mladší, neměl by asi soupeře

Praha - Dopad světové finanční krize je tak silný, že oba kandidáti na prezidenta USA budou mít velice zúžené pole působnosti. Navzdory svým volebním programům tak budou muset Barack Obama i John McCain nakonec podnikat víceméně stejné nebo velice podobné kroky. V exkluzivním rozhovoru pro ČT to uvedl ekonom a někdejší kandidát na českého prezidenta Jan Švejnar.

Švejnar je přesvědčen, že oba kandidáti jsou stejně dobří, nicméně tandem Barack Obama-Joe Biden považuje za lepší řešení. McCainovou slabinou je totiž především kandidátka na viceprezidentku Sarah Palinová. „Kdyby McCain zemřel, což se - doufám - nestane, představa, že by guvernérka Palinová se svými zatím omezenými zkušenostmi a znalostmi měla převzít největší a nesilnější velmoc světa, se mi zdá jako dostatečně nebezpečná na to, že vidím dvojici Obama-Biden jako momentálně lepší řešení,“ uvedl profesor Michiganské univerzity.

McCain nabízí dostatečné zkušenosti, vysokou morální integritu, je to patriot, bojuje s korupcí, a kdyby byl o 15 let mladší, těžko by se s ním soupeřilo, soudí Švejnar. Nicméně připouští, že Palinová je svým přímým přístupem schopna získat řadové voliče. Osvědčila se jako guvernérka Aljašky, ale problematika, kterou se zabývala, byla ve srovnání s prací viceprezidenta jednoduchá. Kdyby bylo garantováno, že bude navždy jen viceprezidentkou, lidé by ji podle Švejnara zřejmě volili. Pro republikány bude rovněž obtížné se dostatečně distancovat od politika prezidenta George Bushe.

Přelom očekává Švejnar v americké zahraniční politice, a to bez ohledu na to, kdo ve volbách zvítězí. Oba kandidáti se budou snažit vrátit Spojeným státům prestiž a prezentovat je jako zemi, která spolupracuje se svými spojenci. Za Bushe hrály USA roli vůdce, Bush byl unilaterální a konzultoval věci až ex post. Amerika se za něj pustila do velkého konfliktu - boje s terorismem. Motivace sice byla v pořádku, ale realizace byla mylná, soudí Švejnar.

Obamova zahraniční politika se podle Švejnara bude nejspíš podobat zahraniční politice Johna Kennedyho nebo Billa Clintona. Demokratický kandidát je vysoce inteligentní, je dobrý řečník a právě kvůli nedostatku zahraničněpolitických zkušeností si jako viceprezidenta vybral ostříleného Bidena. Obamu Švejnar považuje za volebního favorita.

Ve volbách ale zůstává otázkou číslo jedna hospodářství a ekonomická situace. V ekonomických otázkách má Obama nad McCainem převahu, tažení obou kandidátů proti současné finanční krizi se ale zřejmě bude lišit spíše v detailech. Obě strany si navíc vybraly dobré ekonomy, dodal Švejnar.

  • Jan Švejnar autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/504/50309.jpg
  • Jan Švejnar zdroj: ISIFA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/504/50310.jpg