Fronty na prezidenta provázejí problémy s hlasováním

Washington - Volit nového prezidenta vyrazily miliony Američanů. Vybírají si mezi 72letým republikánem Johnem McCainem a 45letým demokratem Barackem Obamou. Očekává se rekordní volební účast. Před volebními místnostmi stojí často dlouhé fronty. Jako první přišli k urnám ve vesničce Dixville Notch ve státě New Hampshire - podle tradice už o půlnoci místního času. Poprvé po čtyřiceti letech tu navíc vítězí demokrat Barack Obama. Podobné prognózy platí i pro zbytek klíčových států na východním pobřeží, které mohou být pro Obamovo vítězství rozhodující.

Republikány vpředvečer voleb povzbudilo rozhodnutí komise z Aljašky. Zbavila viceprezidentskou kandidátku a guvernérku Saru Palinovou podezření ze zneužívání pravomocí. Baraka Obamu tvrdě zasáhla osobní ztráta - na Havaji včera zemřela jeho babička, která ho vychovávala od jeho deseti let a výrazně ovlivnila. Kvůli ní dokonce přerušil v říjnu kampaň.

Dnešní prezidentské volby ve Spojených státech poznamenávají první problémy s hlasováním. Z některých okrsků ve státě New Jersey jsou hlášeny problémy s hlasovacím zařízením, voliči proto dostali klasické papírové lístky.

Objevilo se také typické selhání lidského faktoru. Ve Virginii se čekání voličům na jednom místě ještě o něco protáhlo, protože ředitelka místní knihovny, kde se hlasuje, zaspala.

V Ohiu, kde problémy provázely minulé volby, se potýkají s běžnými technickými závadami na hlasovacích přístrojích. Řada lidí, kteří se chtěli vyhnout dlouhému čekání ve volební úterý, šla svůj hlas v některých státech odevzdat už v předčasných volbách. Prý to byla celá třetina.

Nicméně i v uplynulých dnech byly z Floridy, Georgie a Colorada hlášeny dlouhé zástupy vinoucí se kolem budov, v nichž se volební místnosti nacházejí.

Podle analytiků by se letošních voleb mohlo zúčastnit nejvíce voličů od 60. let. Štáby obou hlavních prezidentských kandidátů odhadly, že hlas odevzdá kolem 130 milionů lidí.

Na Floridě a v Georgii se ale ani předčasně hlasující frontám nevyhnuli. Podle některých komentátorů přitom právě dlouhé čekání může část Američanů od hlasování odradit.

Kromě nové hlavy státu dnes Američané volí také všech 435 členů Sněmovny reprezentantů a třetinu senátorů. Konají se rovněž státní a obecní volby a přes 150 místních referend.