Kolumbijský generál rezignoval kvůli skandálu s vraždou nevinných

Bogotá - Jeden z šéfů kolumbijské armády generál Mário Montoya se dnes vzdal funkce kvůli aféře s nevyjasněnou vraždou 11 mladých mužů. Minulý týden už kolumbijská armáda kvůli tomuto skandálu propustila ze služby 27 vojáků včetně tří generálů. Podle organizací na ochranu lidských práv zemřelo během uplynulých let v boji proti povstalcům mnoho civilistů, jež důstojníci vydávali za zabité povstalce s cílem zveličit své zásluhy v boji proti rebelům. OSN označila vraždy za rozsáhlé a systematické.

Vojáci původně tvrdili, že šlo o rebely zastřelené v bitvě, a vydávali je za důkaz svého úspěchu v boji s levicovými povstalci. Ukázalo se ale, že muži byli uneseni z Bogoty pod záminkou nabídky práce. Jejich těla se pak v srpnu našla v masovém hrobě na severovýchodě země nedaleko hranic s Venezuelou.

Mezi propuštěnými vojáky jsou tři generálové, 11 plukovníků a několik dalších vyšších důstojníků. Vyšetřování případu dospělo k závěru, že propuštění vojáci jsou vinni minimálně z nedbalosti. OSN nicméně Kolumbii upozornila, že proti nesmyslným vraždám nevinných lidí ze strany vojáků musí postupovat razantněji.

Podnětem k vyšetřování se stalo záhadné zmizení mladých lidí z chudinských čtvrtí v jižní části Bogoty. Později bylo oznámeno, že padli jako povstalci ve srážkách s armádou. Tomu ale jejich rodiny nevěřily a vymohly si vyšetřování.