Polsko se chystá na summit EU, Tusk posílá do Bruselu Kaczyńského

Varšava - Polský premiér chce předejít dalšímu politickému handrkování s prezidentem o to, kdo bude v unii reprezentovat Polsko. Po předchozích sporech s Kaczyńským premiér rozhodl, že na pátečním summitu v Bruselu představí polské zájmy prezident. "Naším cílem je vyhnout se situacím, které by mohly Polsko poškodit. Proto jsem přijal nesnadné a poněkud riskantní rozhodnutí, že prezident bude v delegaci a představí náš postoj," řekl na dnešním brífinku Tusk, a to i přesto, že prezident má euroskeptické názory, zatímco vláda razí proevropskou politiku.

Tusk připustil, že Kaczyński je schopen nakonec předložit na summitu vlastní názor. To by podle premiéra mělo „jasné důsledky“. Tusk upřesnil, že ve vládním postoji je vyjádřen zájem o rychlé přijetí eura v Polsku, nejlépe začátkem roku 2012, a o co nejrychlejší ratifikaci Lisabonské smlouvy EU.

Kaczyński přitom veřejně odmítá rychlé přijetí eura a rovněž stále odmítá podepsat Lisabonskou smlouvu, přestože ji již 2. dubna schválil na návrh vlády polský parlament.

Na předchozím summitu EU se prezident Kaczyński dostavil do Bruselu, i když ho premiér Tusk veřejně prosil, aby tam nejezdil. Prezident si tehdy neváhal najmout letadlo za 40 tisíc eur poté, co mu vláda odmítla poskytnout některý z jejích letounů.