Generál Petraeus poprvé v nové funkci navštívil Afghánistán

Kábul - V nové funkci dnes poprvé navštívil Afghánistán čerstvě jmenovaný vrchní velitel amerických sil na Blízkém východě a ve střední Asii David Petraeus. Má zde především zhodnotit bezpečnostní situaci. Setká se také s afghánskými vůdci a americkými armádními veliteli, včetně velitele mezinárodních sil v Afghánistánu Davida McKiernana. Přestože Američané mají v Afghánistánu asi 32 tisíc vojáků, McKiernan žádá alespoň tři další brigády, které by posílily odlehlé oblasti. Posily by podle něho mohly pomoci afghánské vládě ovládnout nestabilní části země.

Počet násilností v Afghánistánu letos výrazně vzrostl a od Petraeuse mnozí očekávají, že zde uklidní situaci podobně, jako se mu to podařilo v Iráku. Před Afghánistánem zavítal do Pákistánu, jenž je spojencem Washingtonu v jeho světovém protiteroristickém tažení.

Letošní rok je pro americkou armádu v Afghánistánu nejtragičtější od počátku invaze vedené jejími vojáky v roce 2001. Útoky na americké jednotky a jejich spojence letos prudce stouply. Skoro na denním pořádku jsou poslední dobou násilnosti v hlavním městě Kábulu.

Voják mezinárodních jednotelk v Afghánistánu
Zdroj: ČT24