Obama se zřejmě stane 44. prezidentem USA

Washington - Už jen malý zázrak může podle televizní stanice CBS pomoci republikánskému senátorovi Johnu McCainovi k tomu, aby se  nastěhoval na příští čtyři roky do Bílého domu. Jeho demokratický soupeř Barack Obama podle odhadů zveřejněných agenturou Reuters a televizními stanicemi CNN a Fox News zvítězil mimo jiné v klíčových státech Ohio, Nové Mexiko, Iowa, Virginie a Pensylvánie a zřejmě bude novým prezidentem USA.

Sečteno je zatím 50 milionů hlasů. Podle odhadů CNN získal Obama 220 volitelů, McCain 135. Tento poměr s drobnými rozdíly potvrzují i odhady BBC a CBS. K vítězství je třeba 270 volitelských hlasů a podle některých komentátorů stanice CBS je matematicky téměř nemožné, aby McCain ztrátu dohnal.

Odhady stanice Fox News přisuzují Obamovi i vítězství ve Virginii, která byla 40 let baštou republikánů. Po sečtení necelých 40 procent hlasů vede Obama i v dalším klíčovém státě Florida, a to poměrem 55:45 procentům. Florida má 27 volitelů a o výsledku voleb rozhodla před osmi lety.

Oba prezidentští kandidáti čekají se svými štáby na konečně výsledky ve svých domovských městech - Obama v Chicagu a McCain ve Phoenixu v Arizoně. S Obamou se na výsledky těší také davy lidí, kteří proudí do Grant Parku v Chicagu, kde by měl později Obama vystoupit.

Vydáno pod