Při izraelských útocích na Gazu zabito šest Palestinců

Jeruzalém - Nejméně šest Palestinců bylo zabito v noci na dnešek při útoku izraelských vojáků na pásmo Gazy. Krátce nato vypálili Palestinci na Izrael 35 raket a minometných střel. Většina z nich zasáhla neobydlené oblasti a nikoho nezabila. Izraelský útok byl první akcí v pásmu Gazy od června, kdy obě strany začaly dodržovat příměří.

Vojáci meli v Gaze zničit tunel pod hranicí s Izraelem, který měl sloužit k unášení izraelských vojáků. Při prvním střetu zemřel jeden člen radikálního hnutí Hamas, dalších pět lidí přišlo o život při náletech na místa, z nichž Palestinci v úterý vystřelili na Izrael několik raket.

Hamas okamžitě pohrozil odvetou a podle jeho mluvčího Izrael za útok draze zaplatí.

Ráno vypálili členové Hamasu z pásma na jih Izraele 35 raket. Dvě vybuchly v Aškelonu, jedna zasáhla nedalekou vesnici a další dopadly na pole. Oběti ani hmotné škody nejsou hlášeny.

Hamas ovládá pásmo od loňského léta. Neuznává Izrael a neúčastní se současných izraelsko-palestinských mírových rozhovorů. Izrael jej považuje za teroristickou organizaci a aby oslabil jeho vliv, uzavřel pásmo a praktikuje proti němu ekonomickou blokádu.

Vydáno pod