Sarkozy a Barroso vítají Obamovo zvolení jako novou naději

Washington - Na zvolení demokrata Baracka Obamy prezidentem USA přicházejí první ohlasy ze zahraničí. Naději na budoucí užší spolupráci USA s Evropou vyjádřil francouzský prezident Nicolas Sarkozy a předseda Evropské komise José Manuel Barroso.

„Zvolení Baracka Obamy v době velkých výzev vzbudilo ve Francii a v Evropě novou naději,“ komentoval volební vítězství Afroameričana Sarkozy. „Přijměte co nejsrdečnější gratulace ode mne i od všech Francouzů. Americký lid si tím, že si vás vybral, vybral změnu a směřování k optimismu,“ napsal Obamovi francouzský prezident. Zároveň Obamu ujistil, že Francie i on sám budou Obamovu administrativu podporovat.

„Nyní nastává čas, aby se USA a Evropa úžeji semkly,“ uvedl v gratulaci šéf Evropské komise José Manuel Barroso.

Sedmačtyřicetiletému senátorovi černé pleti popřál k vítězství mimo jiné i kanadský premiér Stephen Harper, mexický prezident Felipe Calderón či premiérka Nového Zélandu Helen Clarková. Podle šéfa irácké diplomacie Hošjara Zibarího Obamovo zvolení „nebude mít za následek rychlé stažení Američanů z Iráku“.

Keňa slaví zvolení svého „krajana“

V divokou radost a skandování „jdeme do Bílého domu,“ propukli keňští příbuzní Baracka Obamy. V západokeňské vesnici Kogelo, kde se narodil Obamův otec, policie už v úterý zpřísnila bezpečnostní opatření, aby zabránila davům novinářů i dalších lidí v přístupu do usedlosti Obamovy nevlastní babičky Sarah. Ta ale s několika příbuznými sama vyšla ven, aby oslavila vítězství Obamy v zemi, která budoucího amerického prezidenta považuje za „svého syna“.

V nairobském slumu Kibera, který je jednou z největších chudinských čtvrtí v Africe, se stovky lidí shromáždily kolem ohromného táboráku z hořících pneumatik. Místní obyvatelé drželi v rukou plakáty s Obamou, pískali na píšťalky a mávali americkými vlajkami. Obama je oblíbený po celé Africe, která v něj vkládá novou naději.

Ruský tisk považuje Obamovo vítězství za Bushovu prohru

Většina ruských novin nestačila na vítězství Baracka Obamy zareagovat, nicméně ve spekulacích se objevila výzva, aby Moskva využila situace ke skoncování s americkou protiraketovou obranou v Polsku a v Česku a k dalším ústupkům Washingtonu ruským zájmům.

Státní agentura ITAR-TASS v povolebním komentáři zase zdůraznila, že triumf demokratů se současně stal největší politickou prohrou republikánů a osobně George Buse. Podle provládní agentury se Spojené státy ocitly na prahu velké ideové a politické přeměny a končí dosavadní nadvláda konzervativců v americké politice.

Izrael novou Ameriku vítá s nadšením

Vítězství demokratů se promítne velmi konkrétně také do americko-izraelských vztahů. Současná šéfka americké diplomacie Condoleezza Riceová není v Izraeli podle vyjádření tamního českého velvyslance Michaela Žantovského vnímána jako příliš blízká osoba, která by byla Izraeli nějak zvlášť nakloněna.

Žantovský také uvedl, že se předpokládá, že v novém Kongresu zasedne možná největší počet židovských zákonodárců v historii Spojených států. Většina z nich bude zřejmě Izrael bezvýhradně podporovat.