Demokraté mají prezidenta a posílili většinu v obou komorách Kongresu

Washington - Volební noc v USA žádné překvapení nepřinesla. Podle všech očekávání se Američané rozhodli pro historickou změnu - 44. prezidentem země se stane poprvé v historii Afroameričan - Barack Hussein Obama. Bude mít také za zády silnou oporu v americkém Kongresu. Jeho demokratická strana posílila svou většinu ve Sněmovně reprezentantů i Senátu, do nichž se také volilo. Nicméně se jim nepodařilo získat v Senátu 60 křesel, která by jim pomohla čelit obstrukcím ze strany opozice.

Pro demokrata Baracka Obamu, který se stane historicky prvním černošským šéfem Bílého domu, hlasovali podle dosud neoficiálních výsledků k 10:00 SEČ obyvatelé nejméně 26 amerických států. Jeho rivala, republikána Johna McCaina, podpořili voliči nejméně ve 22 státech. Volební účast dosáhla podle odhadů 64,1 procenta.  

„Pokud někdo pochyboval o tom, že Amerika se dokáže změnit, vy jste ukázali, že jeho pochyby nebyly na místě,“ prohlásil Obama ve svém prvním povolebním projevu na shromáždění svých přívrženců v Chicagu. S nynějšími volbami přišla podle něj do Spojených států změna. Volby dokázaly, že Amerika je skutečně sjednocená, a to i přes sociální a etnické rozdíly. Je to důkaz demokracie.

„Ve Spojených státech je všechno možné,“ uvedl illinoiský senátor před zaplněným chicagským Grant Parkem, kam si nového amerického prezidenta přišlo poslechnout asi 125 tisíc jeho nadšených přívrženců.

Obama ve svém projevu upozornil Američany na výzvy, které na ně čekají. Volby se uskutečnily v době, kdy jsou Spojené státy ve válce v Iráku a v Afghánistánu a navíc balancují na pokraji hospodářské recese. Musí vzniknout nová pracovní místa, musí být napraveno spojenectví, uvedl Obama. To podle něho potrvá více než rok. „Ale my to zvládneme, to vám slibuji,“ vzkázal budoucí prezident lidem ve Spojených státech.

McCain neuhájil ani tradiční republikánské bašty

Během noci získával demokratický kandidát Obama na svou stranu jeden klíčový americký stát za druhým. Republikán John McCain neuhájil ani některé tradiční bašty své strany - například důležitou Floridu. Krátce po páté hodině našeho času se na demokratickou stranu přidal i nejlidnatější stát USA - Kalifornie. V tu chvíli hodil John McCain ručník do ringu.

Obamovi se podařilo získat na svou stranu voliče napříč etnickými a náboženskými skupinami. Obamu volilo hodně žen, Afroameričanů a hispánců, na jeho stranu se ale přidala i řada bělošských voličů, jejichž podpora byla pro republikány klíčová.

Američtí demokraté triumfují

Američtí demokraté jsou po volbách ve výborné pozici. Jsou relativně dost silní na to, aby rychle reagovali a účinně podpořili politiku svého prezidenta. Demokratická strana totiž ještě posílila svou většinu ve Sněmovně reprezentantů i Senátu, do nichž se také volilo.

Demokraté zvýšili ve 100členném Senátu svoji převahu, nicméně se jim nepodařilo získat 60 křesel, což by jim zajistit dostatečnou převahu a také pomohlo čelit obstrukcím ze strany opozice. Ve Sněmovně reprezentantů mají demokraté 252 křesel, v Senátu pak mají 56 mandátů.

  • Rodina prezidenta USA Baracka Obamy autor: Morry Gash, zdroj: AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/507/50622.jpg
  • Barack Obama autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/507/50629.jpg
  • Senátor John McCain autor: Chris Carlson, zdroj: AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/507/50623.jpg
  • První povolební odhady v USA autor: ČT24, zdroj: Reuters, CNN, AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/507/50656.gif
Vydáno pod