Vítězství Baracka Obamy v číslech

Washington - Vítěz je znám, chybí ale konečné zúčtování. Kde přesně demokrat Barack Obama bodoval a koho si získal? Jaká jsou přesná čísla o McCainových ztrátách? I když budou definitivní výsledky vyhlášeny až během několika dnů, podle posledních odhadů se Spojené státy rozhodly takto: pro Obamu hlasovalo na 61 milionů zaregistrovaných amerických voličů. John McCain si získal něco přes 54 milionů hlasů.

Přepočteno na procenta, Obama získal celostátní převahu odhadem 52 procent, McCain skončil za ním se 46 procenty. Obamovo vítězství je přesvědčivé, v historii amerických voleb ale byla i drtivější.

Aby byla volba oficiální, musí zasednout volitelé, kteří prezidenta zvolí v prosinci. V přepočtu na volitele Obama získal mnohem víc, než potřeboval. Tedy víc než 270 jejich hlasů, které americký prezidentský kandidát musí získat. Podle odhadů má Obama na 349 volitelů. McCain pouhých 162 volitelů. Znamená to, že předvolební průzkumy posledních týdnů se nepletly a s jistotou předvídaly Obamovo vítězství.

Obama triumfoval i při pohledu na volební mapu USA. I když červená, která patří McCainovi, opticky převažuje, modré státy, které získal Obama a které díky počtu obyvatel disponují více voliteli, rozhodovaly. Obama ukradl republikánům ty státy, které ještě v roce 2004 ovládal prezident Bush. Rozhodující byla Florida, tam hlavně díky hispánským voličům Obama získal. Další někdejší Bushovy státy - Virginie a Ohio - taktéž Obama přetáhl na svou stranu, stejně jako Pensylvánii.

Zajímavý je také pohled na to, jak volili muži a ženy. Všichni věděli, že Obama má větší úspěch u žen. Pro jeho kandidaturu hlasovalo 56 procent, naopak pro McCaina s guvernérkou Palinovou na hlasovacím lístku bylo pouze 43 procent Američanek. Jedno procento žen neodpovědělo na tuto otázku. Naopak 49 procent mužů chtělo Obamu, 48 procent McCaina. Zbytek neřekl, koho volil.

Zdá se, že výsledek voleb výrazně ovlivnili černošští voliči. Zatímco 55 procent bělošských voličů bylo pro McCaina, mezi Afroameričany proběhlo „obamovské tsunami“ - celých 95 procent hlasovalo pro vítěze. Hispánští voliči chtěli Obamu za prezidenta v 66 procentech, ve 32 procentech hlasovali pro McCaina. To je o 40 procent méně, než kolik jich hlasovalo minule pro Bushe.

Volební účast dosáhla podle odhadů AP 64,1 procenta. K volbám dorazilo 136,6 milionu Američanů. To je nejvyšší hodnota od roku 1908, kdy k volbám přišlo 65,7 procenta voličů. Zájem o hlasování výrazně překonal volby v roce 2004, kterých se zúčastnilo 122,3 milionu Američanů.

  • Vítězství Baracka Obamy v číslech autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/508/50757.jpg
  • Jak hlasovaly jednotlivé státy? autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/508/50745.gif