Keňa se raduje z vítězství Obamy

Nairobi - Africká Keňa se raduje. Do Bílého domu nastupuje člověk s keňskými kořeny. Zítřejší den, tedy 6. listopad, byl na Obamovu počest vyhlášen státním svátkem. Nejbouřlivější oslavy se konaly ve vesnici Kogelo, odkud pochází Obamův otec a kde žijí jeho příbuzní.

Keňská vesnice Kogelo v noci na středu nespala. Její obyvatelé napjatě sledovali americké prezidentské volby. Před novináři se pak poprvé objevila Obamova nevlastní keňská babička. Rodina se až do vyhlášení výsledků odmítala setkat se zástupci světových médií.

„Barackovi moc blahopřeji. Splnil se jeho velký sen. Říkal mi, že už od mládí toužil po tom stát se prezidentem. Až se za ním vydám do Ameriky, myslím, že to velké štěstí neunesu,“ říká Sarah Obamová, nevlastní babička nového amerického prezidenta.

Keňský prezident poslal Obamovi dopis: „My, obyvatelé Keni, jsme nesmírně hrdí na Vaše keňské kořeny. Vaše vítězství není jen inspirací pro miliony lidí na světě, ale má zvláštní odezvu právě v naší zemi.“

Nejen příbuzní, ale fakticky celá Keňa slaví zvolení Baracka Obamy novým prezidentem Spojených států. Barack Obama svého keňského otce sotva znal, ale to Keňanům nevadí, „obamománie" zachvátila celou zem, Obamovy portréty zdobí billboardy i autobusy.    

Po celé Africe lidé věří, že Obama jako prezident nejchudšímu kontinentu pomůže, alespoň větší pomocí. Jiní si prostě užívají slávy z úspěchu černošského politika s africkými kořeny.

Pro některé je Obamovo zvolení jistou satisfakcí za katastrofální prosincové volby, které v Keni vyústily v povolební násilí a stovky mrtvých. „Bůh nás trojnásobně odměnil,“ říkají Keňané.