Proč vyhrál Barack Obama?

Washington - Zvláštní zpravodaj ČT ve Spojených státech Tomáš Šponar se domnívá, že důvody, proč zvítězil Barack Obama, jsou v zásadě tři. Demokrat Barack Obama podle něj přišel s jasně formulovanou nabídkou, ve chvíli, kdy to lidé potřebovali. Obama uměl Američany oslovit a uměl k nim promluvit jazykem, kterému rozumějí.

Obama: skvělý manažer i protipól George Bushe

Jako druhý důvod Šponar uvedl Obamovu schopnost zareagovat na ekonomickou krizi. Dokázal se k ní postavit a jasně naznačit východiska. Třetí důvod je ten, že Američané jsou frustrovaní vládou George Bushe a jeho republikánské administrativy, proto volili demokratického kandidáta.

Události, komentáře (zdroj: ČT24)

Dalším důvodem byla skvěle vedená kampaň. Barack Obama se při ní představil jako skvělý manažer. Právě díky ní se určitě zapíše do dějin, protože přinesla velké množství peněz a využívala nejmodernější prostředky v komunikaci. Navíc dokázala oslovit široké vrstvy lidí a asi i kvůli ní teď republikáni čelí výtkám, že jsou příliš elitářští.

Jak doplnil komentátor ČRo 6 Libor Dvořák, černošskému kandidátovi k vítězství zcela jistě pomohl také institut předčasné možnosti volit, který letos platil v 35 státech.

Baracku Obamovi paradoxně pomohl i negativní styl kampaně, který vůči němu použil jeho rival, republikán John McCain. Ten se těsně před volbami obrátil na kalifornského guvernéra Arnolda Schwarzeneggera, který kritizoval demokratického kandidáta, že nemá dost svalů. Fakt je, že Obama v poslední fázi kampaně kvůli únavě a vyčerpání dost zhubnul. Mediální analytici se ale shodují, že spíše než antipatie mu to přineslo sympatie a soucit.

Američané se ptají: Splní, co slíbil?

Do Bílého domu Obamovi pomohly hlavně neoblíbené války a ekonomická krize. Dosud mu sloužily, teď je bude muset začít řešit. Američani zvolili naději na změnu. Pokud nepřijde, čeká je kruté vystřízlivění.

Obama si po předvolebním maratonu příliš neodpočine. Už 15. listopadu ho čeká ve Washingtonu první summit. Zúčastní se jednání světových lídrů o řešení ekonomické krize. „Dneska slavíme, ale víme, že výzvy zítřka jsou obrovské - dvě války, planeta v ohrožení, nejhorší finanční krize století,“ řekl Obama krátce po svém zvolení.

Kandidáti v kampani slíbí mnohé, málokdy to ale dodrží. O letošních volbách to platí víc než jindy. Obama Američanům slíbil nižší daně, zdravotní pojištění pro všechny, nová pracovní místa a konec závislosti na ropě z ciziny. „Nebude mít dost peněz, aby všechno splnil. Finanční krize v posledních měsících zásadně změnila situaci,“ domnívá se politický ekonom John Padgett.