Barroso: Výsledek českého předsednictví bude pozitivní

Brusel - Předseda Evropské komise José Barroso důvěřuje českému předsednictví EU, které začne 1. ledna příštího roku a potrvá celkem šest měsíců. Toto stanovisko dnes tlumočil i šéfovi opoziční ČSSD Jiřímu Paroubkovi, s nímž se sešel v Bruselu. Paroubek po jednání řekl, že ve čtvrtek představí podmínky, za nichž bude jeho strana ochotna tolerovat během předsednictví současnou koaliční vládu.

„Předseda Evropské komise věří, že výsledek českého předsednictví bude pozitivní,“ uvedl Barrosův kabinet. Kromě předsednictví však oba politici probírali například i ratifikaci Lisabonské smlouvy. Tu by mělo Česko ratifikovat v roce 2009 přesto, že se původně očekávalo, že tak učiní už letos.

Právě urychlená ratifikace smlouvy je jednou z podmínek, které šéf ČSSD ve čtvrtek představí. Další bude to, aby se vláda zabývala harmonogramem přijetí eura.

„Nechystáme žádnou opoziční smlouvu, nechceme mít vliv na vládnutí ODS, to je plně jejich odpovědnost,“ řekl Paroubek českým novinářům. Současně však uvedl, že ČSSD je připravena udělat vstřícný krok vůči vládě. „I přes chyby vlády…, které udělala při přípravě českého předsednictví, si myslím, že to je věc, která je mimořádně důležitá jak pro ČR, tak pro Evropu,“ uvedl na vysvětlenou.

Schůzky šéfa komise se zástupci opozice některého z členských států nejsou v Evropské komisi nic mimořádného, podle Barrosova kabinetu jde o zcela normální proceduru. Předseda EK se chtěl prý rovněž přesvědčit o Paroubkově ochotě přispět ke zdárnému průběhu českého předsednictví.