Bez „éček“ se dnes potraviny neobejdou

Praha - Umělé látky, které se přidávají do potravin a nápojů se na obalech označují písmenem E a číselným kódem. Tyto takzvané přídatné látky potraviny upravují, ochucují, přibarvují nebo prodlužují jejich trvanlivost. Některá z éček jsou zdraví zcela neškodná, většímu množství jiných by se ale výživa měla raději vyhnout. Kromě látek podezřelých z nežádoucích účinků na lidský organismus patří mezi éčka i alergeny a látky vyvolávající nežádoucí reakce, které hrají roli v hyperaktivitě dětí, nebo které jsou vyrobené z geneticky modifikovaných rostlin.

V současné době se používá asi 300 druhů éček, trendem je ale se těchto látek zbavovat nebo je nahrazovat jinými éčky, která jsou přírodního původu. „Výrobci se snaží vyrábět i potraviny bez éček, nicméně úplně bez nich to úplně nejde, většina potravin nějaká éčka musí obsahovat. Výrobci by se měli v budoucnu zaměřovat spíše na éčka skutečně nezávadná,“ sdělila Daniela Winklerová ze Státního zdravotního ústavu.

Bezpečnost těchto umělých látek se neustále prověřuje. Na evropské úrovni se nyní například zkontrolovala všechna barviva. Výsledkem zkoumání byl úplný zákaz jednoho z éček. „Aditivní látky označované “E„ by měly být bezpečné na úrovni současného vědeckého poznání,“ řekla Winklerová.

Milénium (zdroj: ČT24)

Česko se řídí v oblasti nezávadnosti éček evropskými pravidly, která spravuje Evropská unie. „Účastníme se všech jednání a můžeme tedy evropskou legislativu přímo ovlivnit. Lidé by se éček neměli obávat, i když určitá zátěž pro organismus může nastat. Zdraví lidé se o éčka v potravinách zajímat nemusejí, pozornost by jim měli věnovat astmatici, alergici nebo lidé, kteří mají hyperaktivní děti, “ zdůraznila Winklerová.

  • Děléní éček autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/508/50733.jpg
  • Skupiny éček autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/508/50738.jpg