Japonské město Obama slaví triumf svého jmenovce

Obama - V japonském městě Obama, ale i na dalších místech světa, v evropských metropolích nebo v Keni, kde žijí Obamovi příbuzní, se slaví vítězství prvního černošského prezidenta USA Baracka Obamy. Symbolicky podpořit svého favorita se rozhodli také v Česku žijící Američané, kteří se sešli v restauracích a svému oblíbenci fandili až do svítání.

Většinou ospalé městečko na západním pobřeží Japonska, které nese jméno Obama, nyní bouřlivě slaví vítězství svého amerického jmenovce. „Těšíme se na to, až mu udělíme naše čestné občanství,“ uvedl starosta Koudži Macuzaki. Dívčí skupina Obama Girls dokonce nacvičila tanec hula jako připomínku Obamova havajského původu.

Keňa chce na Obamovu počest vyhlásit státní svátek

Snad ještě bouřlivěji se Obamovo vítězství slavilo v Africe, v keňské vesnici Kogelo, odkud pocházel otec nového prezidenta a kde dosud žije početné Obamovo příbuzenstvo včetně nevlastní babičky. „Až se za Barackem vydám do Ameriky, myslím, že to velké štěstí ani neunesu,“ prohlásila dojatá babička Sarah Obamová.  

Keňa chce dokonce na Obamovu počest vyhlásit šestý listopad jako státní svátek. A v blízkosti jeho rodné vesnice prý postaví letiště, aby tam mohl přistávat prezidentský letoun Air Force One.

V centrech evropských metropolí, v Paříži, v Římě nebo v Madridu, vyrazily během noci Obamu podpořit tisíce lidí. „Je nový, je černý, navrhuje reformy. Jedině on přinese Americe pokrok,“ shrnuje nadšení mnoha Evropanů mladý obyvatel Paříže Cyril Conquik.

„Doufám, že zlepšíme obraz Ameriky v očích jiných států“

Velikou volební party uspořádali také Američané žijící v Česku. V Praze obsadili několik barů a hospod, největší počet Američanů v Praze sledoval volby ve sport baru blízko Václavského náměstí. „Doufám, že konečně zlepšíme obraz Ameriky v očích jiných států,“ nechal se nad ránem slyšet jeden z dojatých Američanů.

Vydáno pod