Pumové útoky dnes zabíjely v Iráku i Pákistánu

Islámábád/Bagdád - Nejméně osm lidí zahynulo a 45 dalších utrpělo zranění při dnešním pumovém útoku namířeném proti shromáždění paštunských kmenových vůdců na severozápadě Pákistánu nedaleko afghánské hranice. Pravděpodobně šlo o sebevražedný útok. V Bagdádu při několika pumových útocích zemřelo šest lidí a dvě desítky osob byly zraněny. Od pondělka si tak násilí v irácké metropoli vyžádalo už 30 mrtvých a 80 raněných.

K atentátu v Pákistánu došlo poté, co nálet pákistánské armády připravil v oblasti Badžauru o život 15 muslimských radikálů, včetně jednoho z jejich velitelů Valího Rahmána. Ten podle zpráv pákistánské rozvědky často poskytoval úkryt zahraničním bojovníkům napojeným na teroristickou síť al-Káida.

Pákistánská armáda zahájila v badžaurském regionu před třemi měsíci rozsáhlou ofenzivu namířenou proti extremistům z al-Káidy a hnutí Taliban, kteří ze svých pákistánských základen podnikají přeshraniční útoky do Afghánistánu. Pákistánské úřady se rovněž snaží přesvědčit místní kmenové vůdce, aby vytvořili vlastní milice a extremisty z regionu vyhnali.

V Bagdádu vybuchly nálože na dvou různých místech

Dnes ráno, v době dopravní špičky, vybuchly dvě nálože u kontrolního stanoviště v centru Bagdádu a zabily čtyři osoby. Jsou mezi nimi i muži, kteří stanoviště střežili a patřili k sunnitské domobraně. Jejich další dva kolegy zabil pumový útok v poledne na jihovýchodě města.

Americká armáda teď v Bagdádu zaznamenává denně v průměru čtyři útoky nebo násilné akce a to je ve srovnání s koncem roku 2006 o 90 procent míň. Tento týden ale útoků přibylo, což prý znamená, že odboj zůstává v hlavním městě aktivní.

USA některé změny v bezpečnostní dohodě s Irákem zamítly

Irácká vláda dnes oznámila, že dostala americkou odpověď na požadované změny v chystané americko-irácké bezpečnostní dohodě. Podle iráckých diplomatických zdrojů ale USA prý přistoupily jenom na některé irácké požadavky.

USA a Irák dokončují jednání o nové bezpečnostní dohodě, která má stanovit podmínky pro působení americké armády v Iráku od příštího roku. Irácká strana si v říjnu vyžádala k již dohodnutému textu změny, které americká vláda posoudila a poslala teď do Bagdádu zpět.