V Severní Osetii zemřelo při výbuchu autobusu 11 lidí

Vladikavkaz (Rusko) - Při výbuchu minibusu v ruské Severní Osetii zahynulo nejméně 11 lidí a tři desítky byly zraněny. Oznámila to agentura Reuters. Výbuch nastal poté, co cestující začali vystupovat z vozidla nedaleko hlavního tržiště v metropoli Vladikavkazu. Exploze prý byla mimořádně silná, místní úřady podle prvních výsledků vyšetřování uvádí, že šlo o sebevražedný teroristický útok.

Při výbuchu bylo zraněno 28 lidí, z toho je 10 ve velmi vážném stavu, uvedla místní nemocnice. Exploze nastala, když minibus zcela zaplněný cestujícími zastavil nedaleko centrální tržnice a začali z něj vystupovat lidé. Populární linkové minibusy, kterým se v Rusku říká maršrutky, obvykle jezdí na plynový pohon. Podle svědků jelo v maršrutce kolem 15 lidí.

Bombu zřejmě aktivovala žena na autobusové zastávce

Severoosetská vláda uvedla, že podle předběžných výsledků výbušninu aktivovala žena na autobusové zastávce. Jedná se o jeden z nejhorších útoků za poslední měsíce. Mezi oběťmi atentátu je i jedno dítě.

Na videozáběrech, které natočil na místě reportér agentury Reuters, je
vidět zničený autobus a znetvořená těla ležící kolem něj. Síla výbuchu se podle agentury ITAR-TASS rovnala 0,5 kilogramu trinitrotoluenu a jeho akční rádius byl 150 metrů.

Ruský prezident Dmitrij Medveděv nařídil policii a bezpečnostním složkám, aby zpřísnily bezpečnostní opatření a průběžně ho informovaly o tom, jak vyšetřování pokračuje. Osmý listopad bude v Severní Osetii
vyhlášen dnem smutku.

Agentura Reuters připomíná, že na území Severní Osetie leží i Beslan, kde se v místní škole odehrál v roce 2004 masakr, při němž zahynuly tři stovky lidí.

  • Výbuch minibusu v Severní Osetii autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/510/50917.jpg
  • Severní Osetie autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/510/50918.jpg