Slovenští kuřáci se musí připravit na další omezení v barech a restauracích

Bratislava - Od března příštího roku budou muset slovenské restaurace a bary minimálně polovinu prostoru vyhradit pro nekuřáky, anebo zakázat kouření úplně. Předpokládá to novela zákona o ochraně nekuřáků, kterou dnes schválila slovenská vláda. V podnicích ale absolutní zákaz kouření platit nebude.

Podle současného zákona platí zákaz kouření na veřejných prostranstvích, jako jsou například zastávky, čekárny, divadla či kina. V restauračních zařízeních si dnes kuřáci mohou zapálit cigaretu v oddělených částech. Nová předloha předpokládá, že restauratéři vyhradí pro nekuřáky minimálně padesát procent plochy. Prostory pro vyznavače tabáku musí být stavebně odděleny od nekuřáckých zón. Způsob oddělení současná norma neurčuje.

Původní návrh: úplný zákáz kouření v restauracích

U našich východních sousedů holdují cigaretám zhruba dvě pětiny dospělé populace. Kouření podle lékařů způsobuje onemocnění srdce, rakovinu, nemoci plic a také zkracuje délku života.

Původně navrhovalo ministerstvo zdravotnictví zakázat kouření ve stravovacích podnicích úplně. Ministerstvo hospodářství v připomínkovém řízení namítalo, že toto omezení by mohlo snížit tržby provozovatelů. Zákon, pokud ho schválí parlament a podepíše prezident Ivan Gašparovič, by měl začít platit od března.

Dále bude platit i zákaz prodeje tabákových výrobků z automatů a na všech místech, která jsou součástí škol, školských zařízení či studentských ubytoven. Kouření by mělo být zakázáno i ve zdravotnických areálech s výjimkou vyhrazených míst. V současné době zákaz platí pouze ve zdravotnických budovách.

Přísnější budou i pokuty

Podle novely se počítá i se zpřísněním pokut za případná provinění. Pokud například majitelé či provozovatelé zařízení nezajistí dodržování zákona o ochraně nekuřáků, bude jim hrozit pokuta do 100 000 slovenských korun, respektive 3 319 eur (82 000 českých korun).

Zákaz kouření platí v Česku ve veřejných budovách, vlacích, na nádražích a zastávkách. Kouření v restauracích je pouze omezeno. Podle statistických údajů kouří čtvrtina Čechů. Náklady na léčbu nemocí, které má na svědomí kouření,  dosahují v ČR devět miliard korun ročně.

Na druhé straně úplný zákaz kouření v pohostinských zařízeních platí například v Británii, Švédsku, Finsku či Francii.

  • Kouření na veřejných místech autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/135/13500.jpg
  • Kouření v restauracích a barech autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/339/33844.jpg
  • Autobus MHD autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/99/9873.jpg
Vydáno pod