Riceová je ohledně izraelsko-palestinské dohody pesimistická

Jeruzalém/Washington - Dnes poprvé americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová přiznala, že už nedoufá v letošní úspěch izraelsko-palestinské mírové dohody. Ministryně míří na čtyřdenní návštěvu Blízkého východu a před odletem prohlásila, že o uzavření izraelsko-palestinské smlouvy bude usilovat do konce svého funkčního období.

Také Bílý dům dnes poprvé přiznal nepravděpodobnost dosažení cíle stanoveného vládou George Bushe. „Není podle nás pravděpodobné, že dojde k uzavření dohody do konce roku,“ prohlásila mluvčí Bílého domu Dana Perinová. „Jsme si vědomi toho, že s politickými změnami, které nastaly v Izraeli v posledních měsících - ve skutečnosti to začalo už počátkem léta - se pravděpodobnost uzavření dohody výrazně snížila,“ dodala.

Spojené státy loni přiměly obě strany obnovit po sedmileté přestávce mírové rozhovory. Ačkoli se vyjednává skoro rok, k velkému pokroku se zatím nedospělo. Prezident George Bush před rokem řekl, že by se mohlo podařit dosáhnout dohody do konce jeho mandátu, tedy do ledna 2009. „Izrael je uprostřed voleb, což je v rozporu s možnostmi vlády uzavřít konflikt, který Izrael a Palestinci prožívají 40 let,“ uvedla Riceová novinářům.

V Izraeli jsou volby plánovány na 10. února a podle Riceové je velmi těžké uzavřít dohodu právě teď.

Condoleezza Riceová přicestovala odpoledne do Izraele, kde se podle izraelských médií sešla s úřadujícím premiérem Ehudem Olmertem. Ještě na dnešek má v plánu i schůzku se svou izraelskou kolegyní Cipi Livniovou. V pátek má Riceová na programu jednání s palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem v Ramalláhu na západním břehu Jordánu a navečer má jednat také v Jordánsku.

Ministryně svou cestu zakončí v neděli v Egyptě, kde se sejdou všichni, kdo podporují mírové rozhovory, tedy kromě zástupkyně USA také představitelé Evropské unie, OSN a Ruska. Izraelští a palestinští vyjednávači jim předloží zprávu o tom, čeho zatím dosáhli. Dohodli se sice na principech výměny území, ale nepohnuli se v otázce statusu Jeruzaléma ani v otázce palestinských uprchlíků.

  • Pásmo Gazy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/375/37465.jpg
  • Ehud Olmert autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/340/33959.jpg
Vydáno pod