Bude Putin zase ruským prezidentem?

Moskva - Podle ruského tisku se premiér Vladimír Putin může už příští rok zase stát prezidentem. Ruský deník Vedomosti se odvolal na nejmenovaný zdroj z Kremlu, který tvrdí, že pokud se změní ústava a tedy i délka funkčního období prezidenta, Dmitrij Medveděv odstoupí a uvolní tím cestu ke znovuzvolení Vladimira Putina.

Spekulace, že Medveděv vládne pouze přechodně, se objevily už při jeho zvolení. Faktem totiž je, že Medveděv s Putinem už 17 let spolupracují, respektive současný ruský prezident je ke svému premiérovi naprosto loajální.

Jak uvedl ve vysílání ČT24 Libor Dvořák z ČRo 6, hypotéze, že se připravuje Putinův návrat k moci, napovídá i další fakt. Předseda Rady federace Sergej Mironof prohlásil, že korekce v ústavě, které současný prezident prosazuje, tedy prodloužení prezidentského mandátu na šest let a poslaneckého na pět, by mohly oběma komorami projít už za šest týdnů.

Podle Vedomostí stojí za celým scénářem zástupce šéfa kremelské administrativy Vladislav Surkov, což je podle Dvořáka známý politický technolog působící přímo v Kremlu. Celý plán prý navíc vznikl už v roce 2007. Plán by mohl ztroskotat snad jen na tom, že by Medveděv odmítl poslušnost.

Že by se ale soukolí Putin-Medveděv zadrhlo, je spíše nepravděpodobné. Putin se do Kremlu sice také kdysi dostal jakožto velmi loajální pracovník, který se posléze stal prezidentem, sám ale ovládá Kreml mnohem lépe, než to kdy dokázal Boris N. Jelcin.

Putin má podle pozorovatelů možná také dost prozaický důvod dostat se do prezidentského křesla. To je totiž v době ekonomické krize o mnoho pohodlnější než křeslo šéfa exekutivy.