Rakouská ORF odvysílala film o fiktivní havárii v Dukovanech

Vídeň - Rakouská veřejnoprávní televizní a rozhlasová stanice ORF odvysílala ve čtvrtek večer fiktivní dokument První den, který popisuje velkou havárii české jaderné elektrárny Dukovany. Rakouský film vyvolal české protesty. Proti snímku se ohradil český velvyslanec ve Vídni Jan Koukal i předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

Pořad inzerovaný původně jen jako čistá fikce o havárii „nedaleko rakouských hranic“ nakonec situoval katastrofu do konkrétní a existující jaderné elektrárny v České republice. „Dukovany jsme zvolili čistě z dramaturgických důvodů. Je to nejbližší elektrárna k regionu, v němž jsme točili,“ vysvětluje Heinrich Mis, vedoucí filmové tvorby ORF.

Vyznění snímku je dost kritické pro Česko. To je vykresleno jako neschopné a neinformující. Několikrát totiž podle scénáře neposkytla ČR Rakušanům informace, které potřebovali. Tímto byl pobouřen i český velvyslanec ve Vídni Jan Koukal: „Právě předávání informací o jaderných zařízeních mezi Českem a Rakouskem je na bezprecedentní úrovni.“ Velvyslanec pak doplnil: „Je to nepochybně rána pěstí, která poškodí vztahy.“  

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg dnes ústy své mluvčí nicméně oznámil, že se případem nebude zabývat. Podle něj jde jen o smyšlený příběh odvysílaný cizí televizí.  

Proti dokumentu se ale ohradila i Dana Drábová, šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost: „Považuji to za mimořádně nešťastné, i kdyby se jednalo o jinou konkrétní elektrárnu, vztahovat takovouto sci-fi na konkrétní film mi nepřipadá chytré.“ Podle Drábové je navíc paradoxem, že Dukovany patří k nejlépe provozovaným elektrárnám na světě.

Dokument odvysílala rakouská televize v rámci tematického večera ke 30. výročí referenda, v němž Rakušané odmítli jadernou energetiku. Do poslední chvíle málokdo tušil, že v něm půjde o konkrétní, a nikoliv smyšlené nukleární zařízení. Hraný dokument režíroval známý autor hororů Andreas Prochaska. Film nepůsobí akčně, spíš mrazivě realisticky.

Devadesátiminutový dokument jadernou havárií začíná a dále ukazuje rozbíhající se mašinérii, od administrativních úkonů až po zásahy záchranářských týmů v Dolních Rakousech, upřesnil zpravodaj ČT v Rakousku Jan Moláček.

Vedení ORF oznámilo, že film byl předem promítnut i nejmenovanému „zástupci České republiky“. Velvyslanectví ČR ve Vídni ale rozhodně odmítá, že by mohlo jít o jeho pracovníka. Film vznikl v koprodukci ORF a televizní stanice ARTE s podporou rakouské armády. Od filmu se distancovalo i rakouské ministerstvo zahraničí, které ještě před odvysíláním ORF upozornilo, že dokument se dotýká velmi citlivého tématu.

Záběry z filmu První den
Zdroj: ČT24
Vydáno pod