Finští policisté údajně zabránili dalšímu masakru ve škole

Helsinky – Rok po masakru ve finské škole finští policisté údajně zabránili jeho opakování. Konkrétní informace o připravovaném zabíjení nejsou známé, policie se odmítá vyhádřit, kdo a co konkrétně chtěl udělat. Zatím uvedla pouze, že zabránila "vážnému masakru" a zástupce velitele finské ústřední kriminální policie Tero Kurenmaa dodal, že přípravy na něj byly odhaleny po zpřísněné kontrole internetu.

Spolupracovník České televize ve Skandinávii Tomáš Sniegoň uvedl, že policisté tají informace o nejnovějším případu především kvůli tomu, aby tak neinspirovali další případné vrahy, kteří by chtěli zaútočit ve škole. „Psychologové upozorňují, že pachatelé tohoto typu extrémního násilí se chtějí zviditelnit právě v souvislosti s internetem a s těmi výročími,“ řekl Sniegoň.

Podle finských médií byly přípravy údajného útoku ve velmi pokročilém stádiu. Případní pachatelé by tak byli navázali na dvojí vraždění na školách, kterého se dva mladí Finové dopustili v posledním roce. Mladíci zastřelili celkem 18 nevinných lidí a v obou případech nakonec obrátili hlaveň proti sobě.

Podle policie se oba zabijáci znali přes internet, vyšetřovatelé tím vysvětlují i nápadnou podobnost obou případů. Právě toto zjištění prý přivedlo policisty na stopu nejnovějšího případu, který se jim zřejmě podařilo překazit.

Finská vláda po loňském školním masakru uvažovala o zvýšení hranice pro udělování zbrojních pasů, a tedy získání zbraně z 15 na 18 let. Finové jsou jedním z nejozbrojenějších národů – více zbraní na osobu mají pouze obyvatelé USA, Jemenu a Švýcarska, připomněl Tomáš Sniegoň. V souvislosti s tím finská ministryně vnitra Anne Holmlundová již před rokem ohlásila přípravu příslušného zákona, dosud se ale žádný z jejích návrhů nerealizoval.