Berlusconi: Obama je mladý, hezký a opálený

Moskva - Italský premiér Silvio Berlusconi během návštěvy Moskvy o nově zvoleném americkém prezidentovi Baracku Obamovi řekl, že je "mladý, hezký a opálený". Poté, co tato slova vyvolala mezi reportéry rozruch, měl Berlusconi prohlásit, že je myslel jako "velký kompliment" a že ti, kteří to nechápou, jsou "imbecilové".

Citlivou Berlusconiho poznámku na adresu černošského senátora Obamy, který v lednu vystřídá v Bílém domě George Bushe, odsoudil například jediný italský poslanec tmavé pleti Jean-Leonard Touadi. Berlusconi zároveň dodal, že relativní mládí Obamy (47) a ruského prezidenta Dmitrije Medveděva (43) by mohlo zlepšit vzájemné vztahy mezi Washingtonem a Moskvou.

Šéf italské vlády je pověstný svými kontroverzními poznámkami. Berlusconi kdysi například jednoho z německých zákonodárců přirovnal ke strážcům v nacistických koncentračních táborech. Nedávno zase řekl, že ve španělské vládě je příliš mnoho žen.

Berlusconi dojednalv Rusku 13 dohod

Itálie a Rusko během návštěvy italského premiéra Silvia Berlusconiho v Moskvě uzavřely balík 13 dohod a úmluv, které se týkají energetiky, výroby pneumatik a automobilů.

Ruský prezident Dmitrij Medveděv si přeje, aby srpnový konflikt Ruska s Gruzií o Jižní Osetii nijak nepoškodil vztahy s Evropskou unií. Premiér Vladimir Putin zase poukázal na možnosti spolupráce s Itálií na energetických projektech v Libyi a v dalších zemích.

Během Berlusconiho návštěvy se výrobce pneumatik Pirelli a holding Rostěchnologii dohodly na výstavbě továrny u Samary na Volze. Hodnota kontraktu se odhaduje na 250 až 300 milionů eur, tedy téměř 7,5 miliardy Kč.

Italská automobilka Fiat a ruský výrobce Sollers (dříve Severstal) podepsaly předběžnou úmluvu o rozšíření produkce některých vozů Fiat v Rusku.

Ruský ropný koncern Lukoil a italská skupina ERG potvrdily červnovou úmluvu o ruské 49procentní účasti na sicilské rafinérii ISAB.