EU přistoupila na podmínky Srbska pro rozmístění unijní mise v Kosovu

Bělehrad - Evropská unie vyhoví Srbsku, které si pro rozmístění mise EU (EULEX) v Kosovu kladlo tři zásadní podmínky. Misi bude muset schválit Rada bezpečnosti OSN, status mise bude neutrální a třetí podmínkou je to, že se nebudou uvádět žádné zmínky o plánu bývalého finského vyjednávače Marttiho Ahtisaariho, který pro Kosovo navrhl nezávislost pod mezinárodní kontrolou.

Evropská unie dnes odsouhlasila, že přistoupí na podmínky Srbska, které se zásadně postavilo proti odtržení jeho někdejší provincie Kosova a které si kvůli tomu kladlo podmínky pro rozmístění evropské mise v Kosovu. Představitel Evropské komise Pierre Mirel dnes uvedl, že Srbsko trvá na tom, aby misi schválila Rada bezpečnosti OSN. Protože tato instituce má podle Bělehradu jako jediná právo vyjadřovat se k problémům Kosova.

EU rovněž přistoupila na to, že status evropské mise bude neutrální. Umístění mise tedy rozhodně nebude znamenat uznání nezávislosti Kosova, prohlásil dnes v Bělehradě Mirel. Představitelé unie přijali i třetí srbskou podmínku, která znamená, že se nebude vracet k návrhům nezávislosti Kosova pod mezinárodní kontrolou.

Evropská unie tak vyhověla základním požadavkům Srbska, řekl Mirel a označil za mimořádně důležité, že bylo dosaženo kompromisu a unijní mise bude moci začít plnit svoje úkoly a sloužit všem občanům Kosova.

OSN se bude misí EULEX zabývat v úterý. Základem pro deklaraci předsednictva RB bude dohoda mezi Bělehradem a EU. Tuto deklaraci nemusí schvalovat Rada bezpečnosti, a nehrozí jí tedy ani žádné veto.

European Union Rule of Law Mission in Kosovo (EULEX)

Evropská mise, jejímž úkolem je pomáhat kosovským předákům v oblasti práva, bezpečnosti nebo soudnictví. „Mise není v Kosovu, aby vládla nebo aby vydávala nařízení. Je to technická mise, která bude radit, monitorovat nebo doporučovat,“ píše se na stránkách EULEXu. Mise převezme správu Kosova od mezinárodní mise (UNMIK). Jednotky budou mít 3000 policistů, soudců a celníků - 1900 lidí bude ze zahraničí, 1100 lidí bude místních. Rozpočet mise je na prvních 16 měsíců 205 milionů euro. EULEX by měl v Kosovu začít působit od prosince.