Týden vědy a techniky o víkendu končí, zatím přilákal tisíce lidí

Praha - Osmý ročník festivalu Týden vědy a techniky, který pořádá Akademie věd, dospěl ke svému závěru. Do přednáškových sálů, které často praskaly ve švech, na výstavy i výchovné akce přišly tisíce návštěvníků, zejména studentů, uvedla Veronika Kratochvílová z tiskového oddělení akademie. Akce pokračují ještě o víkendu, kdy budou mít některá vědecká pracoviště dny otevřených dveří.

Například v sobotu a v neděli je možné vystoupit na Milešovku, zdarma si prohlédnout meteorologickou stanici Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd a na vlastní oči se seznámit s jejím provozem a měřením. Návštěvníky očekává také Ústav organické chemie a biochemie, který proslavil profesor Antonín Holý, objevitel léčiv rakoviny, AIDS či žloutenky.

Jde hlavně o podchycení zájmu mladých lidí o vědu, protože oni jsou její budoucností, uvedl předseda akademie Václav Pačes. Uvedl také, že nejrůznějších akcí s každým ročníkem stále přibývá. Veřejnosti své brány letos otevřelo na 50 ústavů akademie.

Na přednášky, prezentace, workshopy a výstavy jen do budovy Akademie věd v Praze přišlo přes 3000 návštěvníků. Všech ostatních akcí v Praze se pak účastnilo dalších 6000 lidí. V Plzni na Den akademie v Techmanii přišla nejméně tisícovka návštěvníků.

Stejný zájem zaznamenali pořadatelé také o akce v Ostravě a v Brně, kde pokračují dny otevřených dveří a exkurze na vědeckých pracovištích také v sobotu a v neděli. O víkendu jsou ještě otevřené elektrárny společnosti ČEZ.

Zájem vyvolávají Grygar, Heyrovský i počítačové hry

Velký zájem byl o přednášku astrofyzika a známého popularizátora vědy Jiřího Grygara, který je veřejnosti známý zejména z televizního seriálu Okna vesmíru dokořán. Mnoho studentů i dospělých bylo možné vidět na výstavě o prvním českém laureátovi Nobelovi ceny Jaroslavu Heyrovském.

Zejména u mládeže bodovala prezentace prototypů počítačových her, které předvedlo sdružení TransGenesis, ale i výstava Od řas k jádru, která je otevřena až do neděle v historické budově Národního divadla.