Moskva si připomněla výročí bolševické revoluce

Moskva - Výročí bolševické revoluce v roce 1917 dnes v centru Moskvy připomněla slavnostní vojenská přehlídka a průvod komunistů pod rudými prapory. Vojáci a kadeti vojenských škol v historických uniformách před válečnými veterány připomněli sovětské jednotky, které z přehlídky 7. listopadu 1941 odcházeli rovnou na frontu do boje s Němci, stojícími před branami metropole. Komunisté dnes také kritizovali nynější režim, který podle nich ani ve volbách nepřipustí předání moci do rukou oponentů. Jejich vůdce Gennadij Zjuganov zdůraznil, že cílem strany zůstává obnova sovětského státu.

Výročí bolševické revoluce sice už v Rusku není státním svátkem, jako bývalo za komunistického režimu, podle průzkumu střediska VCIOM z konce října je ale třetina Rusů nadále za svátek považuje; za tragickou událost je označilo sedm procent dotázaných. Většině je dnešní výročí lhostejné.

Ochránci lidských práv z organizace Memorial využili výročí k prohlášení, že ruská společnost už dozrála k tomu, aby nabalzamované tělo vůdce revoluce Vladimíra Lenina bylo odstraněno z mauzolea na Rudém náměstí a pohřbeno. Pohřbení Lenina před časem navrhl také bývalý sovětský prezident Michail Gorbačov, ale vyvolal tím jen protesty komunistů.