Obama na prvním povolebním brífinku hovořil hlavně o finanční krizi a vztazích s Íránem

Chicago - Náprava ekonomiky Spojených států, která se potýká s důsledky finanční krize, nebude snadná ani rychlá. Na svém prvním brífinku po zvolení novým prezidentem USA to dnes uvedl Barack Obama. Dodal, že se po svém lednovém nástupu do funkce postaví krizi čelem a zreviduje finanční politiku současné legislativy. V další části tiskové konference označil za nepřijatelné, aby Írán vyvinul jaderné zbraně.

„Čelíme největší ekonomické výzvě našeho života a budeme postupovat rychle, abychom ji vyřešili,“ řekl Obama po setkání se svými ekonomickými poradci, které brífinku předcházelo. Upozornil rovněž na nejnovější ekonomické údaje, které ukázaly nepříznivý vývoj trhu práce v USA. Americké ministerstvo práce totiž dnes oznámilo, že míra nezaměstnanosti v USA v říjnu vystoupila na 6,5 procenta ze zářijových 6,1 procenta. Dostala se tak na nejvyšší úroveň od března 1994. Americká ekonomika v říjnu přišla o 240 tisíc pracovních míst.

Za jednu z hlavních priorit svého týmu označil budoucí americký prezident pomoc americkému automobilovému průmyslu. Americké automobilky se nyní kvůli prudkému poklesu poptávky na domácím trhu potýkají se ztrátami, což je nutí ke snižování počtu zaměstnanců.

Obama počítá rovněž se snížením daní, především pro střední třídu a malé a střední podnikatele. Zdůraznil, že se nechce vměšovat do pravomocí současné administrativy prezidenta George Bushe, ale že se ihned po svém nástupu do funkce v lednu postaví krizi čelem.

Obama: Vývoj jaderné zbraně v Íránu je nepřijatelný

První jména členů svého budoucího kabinetu začne Obama oznamovat v následujících týdnech. Podle svých slov nechce rozhodování v těchto klíčových personálních otázkách uspěchat.

Na dotaz novinářů Obama hovořil také o vztazích mezi Spojenými státy a Íránem. „Myslím si, že je nepřijatelné, aby Írán vyvinul jaderné zbraně. Také musí přestat íránská podpora teroristickým organizacím,“ prohlásil příští americký prezident. Poznamenal, že jeho tým zváží, jak zareagovat na dopis íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda, který mu tento týden blahopřál k vítězství v prezidentských volbách.

Média si všímají, že Obama se vyvaroval útoků na svého předchůdce George Bushe, jimiž nešetřil během volební kampaně, a že několikrát zdůraznil, že USA mají jen jednu hlavu státu, jíž je až do lednové inaugurace stále prezident Bush. Televize CNN také s jistou výčitkou upozornila, že zatímco při kampani vždy začínal tiskové konference včas, tentokrát na sebe nechal novináře čekat déle než 20 minut.

  • Nově zvolený americký prezident Barack Obama na prvním povolebním brífinku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/513/51232.jpg
  • Nově zvolený americký prezident Barack Obama na prvním povolebním brífinku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/513/51233.jpg
  • Nově zvolený americký prezident Barack Obama na prvním povolebním brífinku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/513/51229.jpg
  • Nově zvolený americký prezident Barack Obama na prvním povolebním brífinku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/513/51230.jpg