Český chirurg oceněn za užití nanotechnologie při šití ran

Olomouc - Mezi tři desítky nejlepších projektů na světě se v soutěži The Future of Suture dostala práce olomouckého chirurga Čestmíra Neorala využívající nanotechnologie. Nanočástice stříbra nanesené na šicí vlákna používaná během chirurgických operací mají antibakteriální účinek a podporují lepší hojení ran. K jejich využití v humánní medicíně je ale ještě velmi daleko, pokud k němu vůbec dojde, uvedl Neoral.

„Na celém světě chirurgové vědí, že hojení ran po zašití mohou komplikovat nejrůznější infekce. V praxi se nejčastěji využívají šicí materiály s obsahem antibiotik, proti nimž ale může vznikat rezistence,“ uvedl přednosta chirurgické kliniky olomoucké fakultní nemocnice Neoral.

„Antibakteriální účinky drahých kovů, jako je stříbro nebo zlato, jsou známé od starověku. V kombinaci s nanotechnologiemi je možné tyto účinky využívat ve větší míře i v medicíně. Stříbro působí asi na 650 patogenů, není toxické a lidské tělo je dokáže samo odbourat. Nedochází tedy k jeho hromadění v organismu,“ vysvětlil Neoral.

Za svou myšlenku získal prvenství v národním kole soutěže na veletrhu zdravotnické techniky, rehabilitace a zdraví Medical Fair v Brně. Na přípravě projektu spolupracoval s olomouckou firmou Altermed, která už má patentované přípravky využívající hojivé účinky stříbra například k léčbě chronických ran či paradentózy.

Vydáno pod