Velvyslanec Koukal: Film o jaderné havárii v Dukovanech byla připravená PR akce

Vídeň - Rakouský hraný film o smyšlené havárii v jaderné elektrárně Dukovany vyvolal protesty na české straně. Proti snímku První den, který včera odvysílala rakouská televize ORF, se ohradil český velvyslanec ve Vídni Jan Koukal i předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. Podle ORF se nemělo jednat o provokaci v rámci sporu, který vede Rakousko s Českou republikou v oblasti jaderné energetiky. S tím ale česká strana nesouhlasí.

„Nepochybně si mohli vybrat kteroukoliv jinou elektrárnu v nějaké jiné zemi. V Německu nebo ve Švýcarsku by se to určitě nesetkalo s takovým negativním ohlasem, jako když volba padla právbě na Českou republiku,“ soudí zpravodaj ČT ve Vídni Jan Moláček. Na vině je podle něj stereotyp, který spojuje jaderné nebezpečí s Českou republikou.

„Považuji za správné, že se někdo, v tomto případě režisér Prochaska, tomuto tématu věnuje a ukazuje lidem, co by se mohlo stát,“ uvedl pověřenec pro jaderná zařízení z hornorakouské vlády Radko Pavlovec. Elektrárna v Dukovanech podle něj není vybavena tzv. kontejnmentem (ochranou obálkou reaktoru), bez něhož by byla každá havárie spojena s velmi rychlým únikem radioaktivity.

Český velvyslanec ve Vídni Jan Koukal považuje film za připravenou PR akci. Pavlovec s tím nesouhlasí. Nemyslí si, že by podobná forma kritiky jaderné energetiky měla způsobit mezinárodní konflikt. Podle Koukala První den v současnosti česká strana vyhodnocuje. Poté se rozhodne, zda bude na odvysílání pořadu nějak reagovat.

Záběry z filmu První den
Zdroj: ČT24