Hurikán Paloma zesílil na čtvrtý stupeň

Miami (USA) - Hurikán Paloma sílí, dosahuje už rychlosti 215 kilometrů v hodině. Dnes poblíž Kajmanských ostrovů v Karibském moři zesílil na čtvrtý stupeň pětibodové Saffirovy-Simpsonovy škály. Ještě dnes by mohla smršť zasáhnout Kubu. Kubánské úřady vyhlásily ve střední a východní části ostrova pohotovost a nařídily evakuaci obyvatel.

Podle meteorologů byla Paloma hodinu po půlnoci SEČ necelých 50 kilometrů jižně od ostrova Grand Cayman, který už zalila lijáky. Pohybuje se na severovýchod rychlostí necelých deseti kilometrů v hodině. Jakmile hurikán mine Kajmanské souostroví, bude postupovat na centrální pobřeží Kuby. Úřady Kajmanských ostrovů vyzvaly obyvatele, aby zůstali doma.

Rovněž kubánské úřady v osmi provinciích v centrální a východní části ostrova, které jsou považovány za nejohroženější, vyhlásily pohotovost a zahájily evakuaci obyvatel.

Ještě ve stupni tropické bouře zalila Paloma ve čtvrtek přívalovým deštěm oblast na hranicích mezi Nikaraguou a Hondurasem. Úřady obou zemí věnovaly průchodu bouře velkou pozornost, protože je zasáhl loni v září hurikán Felix a připravil v nich o život přes 130 lidí. Kubu již na přelomu srpna a září zdevastovaly dva ničivé uragány, Ike a Gustav. Zabily sedm lidí a způsobily podle kubánských úřadů škody za devět miliard dolarů (asi 176 miliard Kč).

Hurikán Paloma
Zdroj: ČT24