Tisíce Číňanů napadly policisty kvůli smrti motocyklisty

Peking - Smrt motocyklisty rozzuřila tisíce Číňanů. Obyvatelé jihočínského města Šen-čen napadaly od pátečního odpoledne přes noc na sobotu místního času (celý pátek SEČ) uniformované policisty. Ti měli při silniční kontrole způsobit smrt nejmenovaného motocyklisty. Zapáleno bylo nejméně jedno hlídkové auto, o zraněních policistů zatím nejsou informace. Oznámila to agentura Nová Čína, jejíž zpráva byla západními zdroji označena na čínské poměry za "mimořádně rychlou".

Policejní zátah měl údajně za cíl zjišťovat motocyklisty jezdící bez řidičského oprávnění. Jeden takový hlídce nezastavil a stažil se zátarasem rychle prokličkovat; jeden z policistů po něm hodil malou vysílačkou, kterou držel v ruce, a zasáhl. Motocyklista zakolísal, vrazil do sloupu elektrického vedení a po převozu do nemocnice zemřel.

Když se zpráva rozkřikla, začali rozhořčení lidé vinit policii z nepřiměřenosti a začali na policisty útočit. Nepokoje trvaly celou noc až do sobotního rána, jedno policejní auto při nich vyhořelo. O dalších obětech nebo zraněních se agentura Nová Čína nezmiňuje.

Město Šen-čen má osm milionů obyvatel a hraničí s bývalou britskou kolonií Hongkong. V dnešní Číně dochází ročně k tisícům podobných incidentů, kdy rozhořčení obyvatelé útočí na policii, místní úřady nebo na místní velké podnikatele, když si myslí, že ti své praktiky přehánějí. Takové případy se považují za okrajové, protože centrální vládu nijak neohrožují. Centrální úřady naopak v případě vyšetřování často dají za pravdu „lidu“, protože místní orgány jsou často zkorumpované. Novinkou je však to, že o tomto případu oficiální agentura promptně informovala, uvedla agentura AFP.