Zřícení školy na Haiti si vyžádalo minimálně 75 obětí

Port-au-Prince - Během pátku se na Haiti zřítila církevní škola. V jejích troskách zahynulo nejméně 75 lidí, většinou dětí. Agentura AFP s odvoláním na prohlášení haitského prezidenta Reného Prévala a zdroje z haitské civilní obrany hovoří až o 82 mrtvých a 107 zraněných. Kolik lidí je uvězněno v troskách školy, si záchranáři netroufají odhadnout. Budova se totiž zřítila během školní slavnosti, na které bylo několik set návštěvníků.

„Mnoho dětí je stále ještě uvězněno v troskách. Máme známky, že jsou naživu a my organizujeme práce na jejich záchranu,“ zdůraznila mluvčí civilní obrany po noci, kdy záchranáři horečně prohledávali trosky ve světle obřích svítilen napájených generátory.

Do protestantské školy La Promesse v Pétion-Ville na okraji haitské metropole chodilo zhruba 700 dětí ve věku od tří do 20 let. Třípatrová budova se zřítila v dopoledních hodinách místního času během školní slavnosti.

Příčiny neštěstí zatím známy nejsou. Panuje přesvědčení, že konstrukce nevydržela nával návštěvníků. V okolí nastal chaos a záchranáři se k místu zřícení nemohli dlouho dostat: budova totiž stála na svahu kopcovitého terénu na konci úzké slepé uličky.

Církevní vzdělávací zařízení mělo vlastní mateřskou školu a třídy pro základní i středoškolský stupeň. Nosná konstrukce budovy byla železobetonová; její zřícení mohla podle prvních spekulací způsobit konstrukční chyba nebo stavební nedbalost.

Podle některých zdrojů mohl zřícení školy způsobit i sesuv půdy, jelikož budova stála na erodované půdě.

Vydáno pod