Británie zrušila thajskému expremiérovi a jeho manželce vízum

Londýn - Odsouzený thajský expremiér Tchaksin Šinavatra už nesmí do Velké Británie. Londýn zrušil vízum i jeho manželce. Společně jsou v Thajsku obvinění z hospodářské kriminality. Šinavatra teď pobývá v blíže neurčené zemi jižní Asie. Pokud nechce ve své zemi čelit několikaletému vězení, musí si najít domov jinde.

Šinavatra utekl i s rodinou do Británie poté, co byla jeho manželka v červenci odsouzena ke třem letům vězení za rozsáhlé daňové úniky. V říjnu byl v nepřítomnosti odsouzen ke dvouletému trestu vězení i on. Soud ho shledal vinným ze střetu zájmů v případě výhodného prodeje exkluzivních vládních pozemků manželce. Bývalý premiér vinu popírá a tvrdí, že procesy jsou politicky motivované. Zároveň uvedl, že o azyl v Británii žádat nehodlá.    

Thajský soud vydal na Šinavatru i jeho manželku zatykač. Thajská prokuratura v říjnu oznámila, že požádá Británii o vydání obou odsouzených.    

Šinavatru v roce 2006 po vlně masových protivládních demonstrací svrhla armáda. Soud mu poté zakázal politickou činnost a rozpustil jeho stranu. Na thajském venkově se však Šinavatra stále těší velké popularitě a podpora venkovského obyvatelstva vynesla do vlády i Stranu lidové moci, která je s bývalým premiérem spojována.