V Berlíně našli původní stavební plány koncentračního tábora v Osvětimi

Berlín - Při vyklízení jednoho soukromého bytu v Berlíně se našly původní stavební plány nacistického koncentračního tábora v Osvětimi, kde bylo povražděno přes milion lidí. O nálezu informoval německý týdeník Bild. Plány jsou z let 1941 a 1943 a obsahují podrobné návrhy plynové komory nebo krematoria.

Podle Bildu se našlo 28 plánů v měřítku 1:100. Na jednom z dokumentů je vykreslen návrh plynové komory, která má rozměry 11,66 na 11,20 metru. Tento plán nakreslil 8. listopadu 1941 vězeň č. 127, napsal týdeník Bild. V tu dobu už přitom nacisté hromadně zabíjeli lidi v koncentračních táborech plynem zvaným cyklon B.  

Na dalším plánu je také vstup do tábora Osvětim-Březinka, kde byli lidé vyvražďováni. V dokumentech je vykresleno i první krematorium. Pět čtverců na něm označuje budoucí kremační pece. Na dokumentu je napsáno „LKeller“, zkrácenina „Leichenkeller“, tedy doslova „sklepy na mrtvoly“. Předpokládaná délka měla být osm metrů, ale „podle potřeby“ je šlo rozšířit.

Dokumenty pocházejí z let 1941 a 1943 a je na nich razítko „ředitelství Waffen-SS a policie pro výstavbu“. Některé jsou podepsány vysokými představiteli SS, na jednom jsou iniciály jejich šéfa Heinricha Himmlera.

Podle historiků jde o nález mimořádného významu. „Je to autentický důkaz systematicky plánované genocidy Židů v Evropě,“ prohlásil ředitel německých federálních archivů Hans-Dieter Kreikamp.

Koncentrační tábor v Osvětimi

Tábor Osvětim (německy Auschwitz), byl založen na Himmlerův rozkaz z dubna 1940. O rok později nařídil Himmler výstavbu Osvětimi II - Březinka (Birkenau). Odhaduje se, že v Osvětimi a Březince nacisté zavraždili 1,1 až 1,5 milionu lidí, většinou Židů.